Обіцяна Яценюком приватизація може виявитися мильною бульбашкою – експерти

Читать на русском

Оголошений прем'єр-міністром Яценюком початок наймасштабнішої приватизації за останні 20 років може спричинити як зростання економіки, так і черговий переділ майна.

«Слово і Діло» разом з експертами в галузі економіки та фінансів вирішило проаналізувати перспективи приватизації українських державних підприємств.

Більшість фахівців сходяться на думці, що приватизація в цій ситуації – процес позитивний, але успіх залежить від методів його реалізації. «Об'єктивно українському держбюджету потрібні багатомільярдні надходження, і джерелом їх дійсно може і повинна стати приватизація», – вважає фінансовий аналітик Ерік Найман. Він також упевнений, що майже у всіх сферах економіки України частка держави досі надлишкова, і це одна з причин її неефективності.

Цю його думку підтримує голова наглядової ради Української державної інноваційної компанії, екс-міністр економіки України Володимир Лановий. «Бюджет відчуває в цій ситуації нестачу надходжень, план за доходами не виконується, економіка падає. Тому те, що уряд починає, по-перше, запозичувати, а по-друге, продавати майно – це логічно», – каже економіст.

Водночас економічний успіх приватизації залежить від способу продажу підприємств. Приватизація, в результаті якої 90% акцій будуть потрапляти в одні руки, стане прямим способом збагачення й без того небідних олігархічних кланів України. Саме в такому світлі бачить майбутнє українських держпідприємств президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Відразу скажу, хто хоче забрати «Укрнафту» – це, звичайно, Коломойський. Енергогенеруючі компанії потрібні Рінату Ахметову, газові – Фірташу. Революції для того і робляться. Я так розумію, що ці торги велися ще при Януковичі», – вважає експерт. Він упевнений, що, швидше за все, анонсована Яценюком приватизація стане черговим етапом переділу майна.

Щоб приватизація принесла реальну користь державі, потрібно знизити ризики монополізації сфер економіки. «Уряду потрібно брати за основу успішний досвід продажу «Криворіжсталі», – вважає Ерік Найман. – Свого часу «Криворіжсталь» продавали публічно на конкурсі, до якого отримало доступ максимально можливе число контрагентів покупців, цей конкурс ретельно готувався, а не проводився похапцем».

«Потрібно продавати окремі заводи, створювати конкуренцію... Нам потрібна приватизація для того, щоб на ринку були конкуруючі суб'єкти, а не один суб'єкт, який усім буде диктувати умови», – каже Володимир Лановий.

Нагадаємо, 10 липня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію. Раніше міністр економічного розвитку Павло Шеремета обіцяв скоротити державний сектор економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: