Європа не може відмовитись від російського газу – аналітик

Читать на русском

Європа не нарощує власний видобуток газу, а американцям торгувати своїм сланцевим газом на європейському ринку не вигідно. Тому ЄС поки що фізично не може відмовитись від поставок блакитного палива з Росії.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив аналітик Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Загострення кризи в Україні та погіршення відносин з російським керівництвом змусили європейців заговорити про зниження поставок російського блакитного палива до ЄС. Так, голова Ради Європи Герман Ван Ромпей заявив, що заміщати російські енергоресурси в Європі планують за рахунок імпорту сланцевого газу з США та пошуку альтернативних джерел енергії. Схожу позицію висловлювала і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Однак Юрій Корольчук відзначає, що Європа поки що фізично не готова відмовитись від російського газу. «В самій Європі видобуток газу падає. Норвегія, яка є альтернативним джерелом енергетики, також не нарощує видобуток», - продовжує він.

Не варто також, за словами Корольчука, покладати великі надії на поставки сланцевого газу з США. По-перше, поки газ з Америки дійде до Європи його ціна складатиме вже близько 400 дол. Це фактично така ж ціна, що і у російського «Газпрому». По-друге, серед самих американців немає єдиної думки щодо експорту газу з країни, адже це може спровокувати значне підвищення цін для американських споживачів.

Варто відзначити, що згідно з озвученою стратегією, до 2020 року американці будуть поставляти в Європу лише близько 10 млрд кубометрів газу, в той час, як Росія поставляє 160 млрд. «Розмови про те, що Америка буде поставляти по 100 млрд кубометрів газу в Європу, і всіх «зробить» відносяться до сфери фантастики», - резюмує експерт.

Нагадаємо, що після загострення україно-російської кризи ускладнились і енергетичні відносини в регіоні. ЄС закликав країни-члени призупинити роботу з будівництва газопроводу «Південний потік», що має з’єднати Росію з Південною Європою в обхід України. Однак уряди Австрії та Угорщини продовжили свою участь в проекті.

Тим часом, з 16 червня «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на передоплату по газу, а також звернувся до Стокгольмського міжнародного арбітражу з позовом про стягнення з України заборгованості в розмірі $4,5 млрд. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив профільним міністерствам та керівництву НАК «Нафтогаз України» переходити на план функціонування енергетичної галузі без поставок газу з Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: