Держава забезпечує ліками менше половини хворих на СНІД

Читать на русском

Колишній перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова стверджує, що неврегульована політика державних закупівель призвела до того, що більше половини українців, хворих на СНІД, на сьогодні залишаються без гарантованих безкоштовних ліків.

Про це вона заявила на прес-конференції, передає кореспондент «Слова і Діла».

«У той час, як ми закупляємо за занадто високими цінами лікарські препарати, для багатьох категорій хворих, яких повинна препаратами забезпечувати держава, грошей не вистачає, щоб купити все, що потрібно», - зазначила Акімова.

На думку Акімової, яка наразі є директором аналітичного центру «Нова соціальна і економічна політика», завищена ціна на закупівлі та відсутність єдиного реєстру хворих стала причиною того, що у бюджеті не вистачає коштів на найнеобхідніше.

«Ще один цікавий факт: грошей нібито й немає, а структура державних закупівель, особливо на регіональному рівні, «середньо потолочна», - зауважує екс-радник колишнього президента Януковича.

Крім того, свідченням серйозних корупційних проблем в уряді, на її думку, є те, що ліки, закуплені за державний кошт, потім потрапляють до аптечних торгових мереж. Вирішувати цю проблему, як вважає Акімова, треба інституціонально. Один із механізмів - введення спеціальних QR-кодів, що не дозволять зазначеним лікарським засобам продаватися в роздрібних торгових мережах.

Нагадаємо, системою «Слово і Діло» зафіксовано, що програма Партії регіонів «Стабільність і добробут», затверджена 4 серпня 2007 року, передбачала запобігання поширенню СНІДу, туберкульозу, наркоманії, онкозахворювань в Україні. В той же час Партія регіонів, народним депутатом від якої на той час була і Ірина Акімова, не впоралась з реалізацією цього пункту.

Керівник МОЗу в уряді Миколи Азарова Раїса Богатирьова обіцяла, що у 2012 році уряд зможе забезпечити лікуванням усіх хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, які, за даними регіональних центрів СНІДу, цього потребують, але це зобов'язання також було провалене.

Системою «Слово і Діло» зафіксовано 32 обіцянки Акімової, з яких виконані були 11. Скільки її обіцянок було провалено - можна дізнатися на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: