Війна з терористами забере 3-4% ВВП - Шеремета

Читать на русском

Прогнози щодо падіння української економіки у зв'язку з подіями на сході України невтішні - за даними Європейського банку реконструкції та розвитку, війна з терористами в найбільш промислово розвинених регіонах України за підсумками 2014 року забере 3-4% внутрішнього валового продукту.

Про це на брифінгу повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, передає кореспондент «Слова і Діла».

«В березні місяці, коли відбувалися переговори з Міжнародним валютним фондом, відносні прогнози були в районі 1-3% в мінус. І зараз із песимістичними прогнозами є -7%. Власне кажучи, я думаю, що 3-4% - це і є спрогнозоване падіння від ситуації, яка розвивається на сході. Це прогноз Європейського банку реконструкції і розвитку. Особисто я з цим прогнозом не згоден. Наш прогноз дещо оптимістичніший», - розповів міністр.

Щоправда, він не уточнив, наскільки «оптимістичнішим» є прогноз Мінекономіки.

З його слів, для відновлення нормальної роботи підприємств та працевлаштування безробітних на Донбасі є два шляхи.

«Ми бачимо мінімум 2 шляхи повернення цих людей (безробітних - «Слово і Діло») і обидва ці варіанти можливі тільки тоді, коли на основній території будуть припинені військові дії. Перший - це дерегуляція і спрощення малого і середнього бізнесу для того, щоб полегшити роботу власникам підприємств. В усьому світі малий і середній бізнес залучає більшу кількість людей (ніж великі підприємства - «Слово і Діло»). Я знаю, що зараз це звучить не дуже реалістично, але це як мінімум той шлях, який ми повинні пам'ятати і розуміти. Другий шлях — залучення інвестицій, і тут мова може йти про різноманітні інвестиції — як про державні, так і про приватні інвестиції», - зазначив Шеремета.

Проектом «Слово і Діло» зафіксовано 24 обіцянки Павла Шеремети, 3 з яких вже отримали статус «виконано». 5 березня міністр запевнив, що його головним завданням є стимулювання і розвиток підприємництва.

Нагадаємо, що збитки, яких зазнала Україна від анексії Криму та неможливості користуватися майном на території півострова у свою чергу оцінюються у 1 трильйон 80 мільярдів грн — такі цифри озвучував раніше міністр юстиції Павло Петренко.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: