Провалена інформатизація

Читать на русском

Вперше про запровадження системи електронного документообігу в органах виконавчої влади (СЕО ОВВ) голова Держінформнауки Володимир Семиноженко заявив ще в серпні 2011-го року. Тоді він обіцяв, що нова система запрацює з початку 2012-го року.

Однак ні з 2012-го, ні з 2013-го року систему запущено не було. На початку квітня Володимир Семиноженко заявив, що міфічна система таки існує, однак тестують її в закритому режимі, а з липня запустять в промислову експлуатацію.

Коли прийшов означений термін, чиновник не виконав свою обіцянку, а лише поновив її, заявивши, що систему буде запущено до кінця року. За словами Семиноженка, Секретаріат Кабміну та всі облдержадміністрації до кінця року точно перейдуть на роботу в даній системі, а місцеві органи виконавчої влади почнуть до неї підключатися. За дивним збігом обставин така ж обіцянка міститься в передвиборчій програмі партії «УДАР».

Отож за підсумками року поглянемо, як ударівцям та Семиноженку вдасться реалізувати свої обіцянки. Підкреслимо, що перша версія СЕО була розроблена Держінформнауки ще наприкінці 2011-го року.

Тим часом, в тому ж таки 2011-му році Президент Віктор Янукович доручив голові Ради міністрів АРК Анатолію Могильову та головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити до 31 грудня 2012 року впровадження систем електронного документообігу на ввірених їм територіях.

Не виконали доручення 9 регіональних керманичів: очільник Криму, голова Закарпатської ОДА Олександр Лелида, голова Запорізької ОДА Олександр Пеклушенко, голова Луганської ОДА Володимир Пристюк, голова Рівненської ОДА Василь Берташ, голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян, голова Херсонської ОДА Микола Костяк, голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб, а також голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба.

Однак вдалося запровадити відповідні технології у ввірених регіонах значно більшій кількості керманичів – 14-ти губернаторам та одному міському очільнику. До них відносяться голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко, голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха, голова Харківської ОДА Михайло Добкін, голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, голова Одеської ОДА Едуард Матвійчук, голова Миколаївської ОДА Микола Круглов, колишній голова Львівської ОДА Михайло Костюк, колишній голова Кіровоградської ОДА Сергій Ларін, голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиваюк, голова Донецької ОДА Андрій Шишацький, колишній голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, голова Волинської ОДА Борис Клімчук, колишній голова Вінницької ОДА Микола Джига, а також голова КМДА Олександр Попов.

Зважаючи на стабільну недофінансованість регіональних бюджетів в Україні, Володимиру Семиноженку є в кого повчитися втілювати інформаційні технології на практиці. Скільки бюджетних коштів вже витрачено на нову систему, і коли, нарешті, вона буде введена в експлуатацію залишається таємницею. Тим часом, голові Держінформу, діючому раднику прем’єр-міністра Миколи Азарова та колишньому раднику Президента Леоніда Кучми вдається залишатись на своєму посту, провалюючи всі можливі строки інформатизації країни. Вражаючі чудеса живучості…

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: