Бюджетна комісія Київради: Віктор Білич — забудовник з часів Омельченка

Читать на русском

В рамках дослідження біографій членів бюджетної комісії Київради «Слово і Діло» наштовхнулось на чергового забудовника, який пройшов до столичної міськради від УДАРу. Так, до Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально економічного розвитку потрапив Віктор Білич — депутат міськради чотирьох (!) скликань.

Чи то справді Білич заслуговує на таку довготривалу довіру від киян (на нещодавніх виборах він висувався в окрузі №42), чи просто почуває себе як риба у воді в підкилимних «розкладах» київської політики, висновки нехай роблять читачі. Ми ж зосередимося виключно на окремих фактах діяльності депутата, які опубліковані у відкритих джерелах.

Отже, хоч ім'я Віктора Білича і не дуже відоме для більшості киян, він має справді значний досвід управління в столиці. Крім багаторічної депутатської діяльності у 2000-2006 роках Білич очолював Головне управління з питань регуляторної політики та підприємництва КМДА, а також займав посаду заступника директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ».

Крім роботи в комунальній будівельній компанії Біличу вдалося успішно попрацювати і в комерційному секторі будівництва. За інформацією ЗМІ, він є молодшим партнером Миколи Толмачова у девелоперсько-будівельній компанії ТММ. Ця фірма, як повідомляється, була задіяна у реконструкції Бессарабської площі та будівництві торгово-офісного центру «Мандарин-Плаза», а також споруджувала житловий комплекс «Сонячна брама» на ВДНГ та ще один комплекс преміум-класу «Тріумф».

Що більш цікаво, згідно з минулорічним розслідуванням телеканалу ТВі, фірма ТММ за результатами тендеру уклала угоду з Вищим господарським судом України на будівництво нового офісу судової установи з прописаною в угоді астрономічною сумою 1 мільярд 100 мільйонів гривень. «Чотирьох із шести конкурентів на право будівництва було відсіяно із формальних причин. Наприклад, «АК Інжинірінг» відмовили, бо заявку надруковано «шрифтом розміром не 14 друкарських пунктів», а назви довідок – не великими літерами. Відтак єдиним конкурентом, якого обійшла ТММ, була корпорація «Альтіс-Холдинг», - коментують журналісти телеканалу результати тендеру. Але що ще більш цікаво, 6 травня цього року Генеральна прокуратура повідомила, що встановила порушення законодавства при будівництві адміністративних будівель Вищого господарського та Вищого адміністративного судів, в результаті чого було скоєно замах на привласнення 25,5 млн грн. Втім, тоді назви причетних до порушень фірм ГПУ не вказувала.

Згідно з іншим, зовсім недавнім, розслідуванням, проведеним телепрограмою «Наші гроші», компанія ТММ, партнером в якій називають Білича, потрапила в ще одну не надто гарну історію. Йдеться про те, що для будівництва чергового елітного житлового комплексу в центрі столиці у спортсменів-метальників диска, ядра та молота відібрали єдине місце для тренувань, що знаходилося неподалік від НСК «Олімпійський». Також вияснилося, що земля, на якій мали нахабство тренуватися спортсмени, в тому числі і діти, насправді належить Генпрокуратурі, яка вважала спорудження елітного комплексу більш благородною метою. При цьому журналісти підкреслюють, що Генпрокуратурі ця земля відійшла саме тоді, коли заступником екс-мера Олександра Омельченка був якраз Віктор Білич.

Виникають у громади сумніви і стосовно твердості політичної позиції Білича, який перед УДАРом уже змінив кілька політсил. Так, на сайті «Громада Святошино» пишуть «Аби залишатись при владі, Білич не гребує жодними засобами. І тепер після НДП, «Єдності», «Нашої України» пішов до Київради з УДАР-ом.... Новообраний депутат завжди намагався бути з тією політичною силою, яку підтримує більшість виборців».

«Слово і Діло» також береться відслідковувати діяльність Білича в складі Київради і її бюджетної комісії та перевірити, яким чином депутат справлятиметься зі своїми зобов'язаннями.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: