Гацько доводитиме свою демократичність у бюджетній комісії Київради

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує вивчати склад ключової комісії щойно обраної міськради столиці: цього разу під приціл народного контролю потрапив лідер партії «Демократичний Альянс», депутат Василь Гацько.

Фракція «Демократичного Альянсу» у Київраді нараховує усього 2 депутати, один з яких - Галина Янченко - увійшла до комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. Що ж до лідера політичної сили, то Василь Гацько подався в комісію із питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Варто зазначити, що вибори-2014 стали другою спробою молодого політика потрапити до міськради столиці. 2 роки тому Гацько із результатом 2,2% посів шосте місце в одномандатному окрузі Голосіївсього району. Переможцем тоді став представник «Батьківщини» Сергій Терьохін.

Цікаво, що спочатку балотуватися на виборах до Київради 2012 року мав не особисто Гацько, а вся партія «Демократичний Альянс» за списком. На початку виборчої кампанії політична сила оголосила збір коштів для внесення застави в ЦВК, оскільки, за словами активістів, не хотіла бути залежною від чиїхось бізнес-інтересів. Однак з необхідної суми в 2,4 мільйони гривень партія назбирала лише п'яту частину, тож Гацько вирішив балотуватися самостійно.

Щодо зібраних активістами коштів, політик запевнив, що ці гроші не будуть використані для його передвиборчої кампанії, а підуть на боротьбу з корупцією. Активісти «Демальянсу» також неодноразово говорили про те, що усі благодійники за бажання можуть повернути свої кошти назад.

Гацько позиціонує себе як представник молодої політичної еліти нового зразка. Його політичній кар'єрі передувала освіта в Київському національному економічному університеті, аспірантура в Інституті стратегічних досліджень та стажування в Європарламенті. Не дивно, що політик намагається декларувати проєвропейські цінності. Свідченням такої показової «європейськості» є хоча б те, що «Демальянс» має відкриту бухгалтерію, переглянути яку можна в режимі он-лайн.

Втім, навіть такого нечисленного представництва «Демальянсу» у міській раді могло і не бути. Партія, що за результатами екзит-полів на виборах 25 травня мала отримати 3,1% голосів киян (за прохідного бар'єру 3 %), раптом недорахувалася кількох десятих відсотка. Епіцентром фальсифікацій у самій партії тоді назвали Солом'янську та Оболонську ТВК. Нагадаємо, тоді виконувач обов'язків Президента України відреагував на ситуацію вимогою перерахувати голоси на «проблемних» дільницях. Результатом перерахунку стало подолання партією прохідного бар'єру та отримання мінімальної квоти у міськраді.

Щодо цілей своєї діяльності, в інтерв'ю журналу «Тиждень» новоспечений депутат заявив, що головною функцією «Демократичного Альянсу» в нинішньому складі Київради є контроль за діями більшості. «Щоб УДАР не перетворився на чергову Партію регіонів у Київраді, там має бути сильна опозиція, здатна здійснювати контроль, боротися за інтереси киян. Оце наша роль», - заявив Гацько. Порівняння УДАРу з Партією Регіонів видається особливо влучним у контексті того, що саме ця політична сила наразі очолює більшість профільних комітетів міської ради столиці.

«Слово і Діло» бере на себе зобов'язання відслідковувати виконання політиком його обіцянок. Результати нашого контролю можна буде побачити у профілі Василя Гацька на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: