Безпекою шахт на бунтівному Донбасі займаються загони самооборони

Читать на русском

Військові дії, які зараз ведуться на території Донецької та Луганської областей ускладнили умови роботи українських шахт, проте всі шахти державного сектора продовжують працювати у штатному режимі.

Про це на брифінгу 19 червня повідомив перший заступник міністра енергетики Юрій Зюков, передає кореспондент «Слова і Діла».

«Воєнні дії, які зараз ведуться на території двох областей – Луганської та Донецької – заважають працювати. Скорочено обсяги проведення гірничих видобутків, призупинено надходження вибухових речовин на шахту, дуже суттєво ускладнене підвезення працівників, тому що блокують під'їзди», – прокоментував ситуацію заступник міністра. Проте, за його словами, жодна державна шахта роботу не зупинила.

Зюков зазначив, що бойові дії на Донбасі стали причиною недоотримання державними вугледобувними підприємствами близько 200 тисяч тонн вугілля, які чиновник оцінює приблизно на 100 мільйонів гривень.

Що стосується безпеки роботи шахтарів, Юрій Зюков каже, що цим питанням займаються самі колективи підприємств.

«Мали місце неодноразово випадки диверсійних актів на шахтах з боку бандитських угруповань. Це було на шахті «Привольнянська» («Лисичанськвугілля»), це було на шахті Скочинського в місті Донецьку, де було в нас викрадено 800 кілограмів вибухівки та близько 800 електродетонаторів. Також такі випадки були на шахтах недержавної форми власності, це було в місті Свердловську Луганської області», – нагадав чиновник.

Зюков також зазначив, що питанням безпеки вугледобувних підприємств, як правило, самостійно займаються робочі колективи шахт.

«У цій непростій ситуації з ініціативи самих працівників шахт на кожній шахті створені так звані загони самооборони. Самі колективи турбуються за свою безпеку, тому що сама специфіка вугільної промисловості не дозволяє без вибухових матеріалів проходити гірниче видобування», – говорить Зюков. Тим не менше, «проти людей з автоматами ці загони безсилі», – констатує чиновник.

Нагадаємо, 18 лютого стало відомо, що напередодні ввечері в результаті вибуху метану на шахті в Макіївці загинули 7 гірників. Ще 9 гірників з травмами різних ступенів тяжкості були госпіталізовані до лікарень Донецька та Макіївки.

18 червня Президент України Петро Порошенко заявив, що сили АТО припинять вогонь на сході України в односторонньому порядку для того, щоб дати можливість бойовикам роззброїтися й залишити країну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: