За уряду Азарова державний борг кожного українця зріс на 7 тисяч гривень

Читать на русском

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко зауважив, що за 4 роки роботи уряду Миколи Азарова державний борг України виріс на 33 мільярди гривень.

Про це він заявив не прес-конференції в середу, передає кореспондент «Слова і Діла».

Сугоняко порахував, що в перерахунку на кожного жителя України, незалежно від його віку, державний борг країни зріс на 7 тисяч гривень.

За словами експерта, зовнішній борг нашої країни станом на початок 2009 року становив 40 млрд доларів США. Станом на січень 2013 року ця цифра збільшилася до 73 млрд дол. Усе це – плата за «ілюзію стабільності курсу гривні», вважає економіст.

«Це ми з вами, населення України, заплатили за стабільність курсу тим, що наша влада збільшувала зовнішню заборгованість для того, щоб перекривати негативне торгівельне сальдо по товарах і послугах нашого платіжного балансу», – прокоментував ситуацію Сугоняко.

Статистика Асоціації українських банків свідчить про те, що за вказаний період негативне торгівельне сальдо нашої країни зросло майже вдесятеро. Різниця в сумі експорту та імпорту товарів Україною минулого року сягнула 1,6 млрд доларів США проти 173 млн у 2009 році.

Посадовці уряду Миколи Азарова, як і він сам, справді роздали чимало обіцянок щодо утримання курсу гривні на стабільному рівні. Так, тодішній прем'єр запевнив, що у 2013 році вартість національної валюти суттєво не зміниться, і свою обіцянку виконав. Також голова Кабінету міністрів прогнозував, що гривня залишатиметься стабільною і в 2014 році.

Нагадаємо, у квітні 2014 року падіння курсу гривні сягнуло історичного мінімуму в 13,9 гривень за долар США. Схоже, тих самих помилок припускається й нинішня влада, оскільки у квітні голова Нацбанку Степан Кубів заявив, що національна валюта знову зросте в ціні завдяки кредиту від МВФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: