Як змінилися відносини України та Росії в обіцянках влади за 4 роки

Читать на русском

Сьогодні, 12 червня в День Росії проект «Слово і Діло» вирішив виділити основні обіцянки українських політиків, що стосуються відносин з сусідньою країною.

Так, в 2010 році екс-президент України Віктор Янукович відразу ж після виборів пообіцяв одним з перших здійснити візит саме до Росії, тим самим визначаючи стратегічні пріоритети зовнішньоекономічної діяльності України. А вже на наступний рік ним була підписана Декларація про зміст українсько-російського стратегічного партнерства. У тому ж році Янукович заявив, що в 2011 році країна матиме близько 50 мільярдів товарообігу з Російською Федерацією.

У свою чергу, колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв збільшити в п'ять разів кількість авіарейсів між Україною і Росією, а екс-міністр інфраструктури Борис Колесніков заявив, що кількість регулярних авіарейсів між Україною і Росією буде збільшена з існуючих 70 до 100 на тиждень.

Разом з тим, колишній губернатор Донецької області пообіцяв створити спільну економічну зону Луганської та Донецької областей з Росією. А екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевнив, що Україна і Росія створять спільний навчальний посібник з історії для викладачів шкіл.

Водночас тодішні спікер ВР Володимир Литвин, глава АП Сергій Льовочкін і навіть голова Кабінету міністрів Азаров в один голос заявили, що газової війни між Україною і Росією не буде.

Що стосується заяв нинішнього уряду щодо взаємин з сусідньою Росією, то вони докорінно різняться від обіцянок колишньої влади. Зокрема, 22 травня поточного року будучи в. о. Президента Олександр Турчинов запевнив, що Україна ніколи не повернеться до «пострадянської неоімперії», про яку мріє керівництво Російської Федерації, а віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич заявив, що в умовах постійної загрози з боку російських екстремістів держава просто зобов'язана ввести візовий режим з Росією.

Більш того, в. о. міністра оборони Михайло Коваль запевнив, що Україна буде порушувати судовий процес щодо російських терористів, які ведуть неоголошену війну на нашій території. Разом з тим прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк також пообіцяв найближчим часом судитися з Росією за збройне пограбування території Криму і націоналізацію державних підприємств. У свою чергу міністр енергетики Юрій Продан 3 травня заявив, що якщо не буде досягнута домовленість з Росією про ринкову ціну на газ, то Україна подасть на неї в міжнародний Арбітражний суд.

Цікаво, що ще в березні 2014 року українські політики не були настільки радикальні стосовно Російської Федерації і були більш лояльні у своїх заявах. Так, 18 березня Яценюк запевнив, що він буде робити все, щоб побудувати з Росією партнерські і добросусідські відносини, а лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко у своїй програмі на виборах президента України в 2014 році обіцяла побудувати з російськими сусідами дружні стосунки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: