«Газпром» не дочекався передоплати від України і переніс її на 16 червня

Читать на русском

Двосторонні переговори представників Росії та Євросоюзу, що відбулися цієї ночі, дали перші результати: Москва погодилася перенести строк передоплати для України за російський газ на 16 червня.

Про це повідомив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РИА Новости».

«Російська сторона прийняла рішення про те, що введення передоплати переноситься на понеділок, 16 червня, 10 годин ранку», - заявив Міллер після зустрічі з представниками ЄС.

Сьогодні у Брюсселі також мають відбутися тристоронні переговори за участю Російської Федерації, України та Єврокомісії. Російська сторона заявляє про свою готовність до компромісу у газовому питанні.

Володимир Путін, що не братиме участь у переговорах, дав вказівку «незважаючи на труднощі, що виникли... продовжити розмову з конструктивних позицій з прицілом на досягнення взаємоприйнятної домовленості», - цитує слова президента прес-служба Кремля.

Нагадаємо, каменем спотикання у відносинах «Нафтогазу» та «Газпрому» стала ціна за російський природний газ. Представники «Газпрому» початково наполягали на ціні 485 доларів за тисячу кубометрів, у той час, як Україна єдиною прийнятною ціною називає 268,5 доларів за тисячу кубів. Тверда позиція України змусила росіян дещо зменшити апетити, і днями наші східні сусіди запропонували міністрові енергетики Юрію Продану знизити ціну на 100 доларів за рахунок зменшення експортного мита.

Чи вдасться «Нафтогазу» та «Газпрому» досягти порозуміння за посередництва Євросоюзу - імовірно, стане відомо вже сьогодні.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв погасити борг за газ протягом 10 днів після узгодження прийнятної ціни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: