За 3 місяці в уряді Квіт виконав тільки 2 обіцянки, але й провалив лиш одну

Читать на русском

З початку роботи на посаді міністра освіти Сергій Квіт роздав 52 обіцянки. «Слово і Діло» констатує, що на цю мить з них виконані лише 2.

Так, Квіт, як і обіцяв, впровадив прозору бухгалтерію очолюваного міністерства: тепер на сайті Міносвіти відкрито відповідну рубрику, що відтворює оперативні дані про витрати відомства. Також Сергій Квіт спростив кримським студентам умови переведення до інших навчальних закладів України.

Серед інших зобов'язань міністра найбільшу увагу привертає низка обіцянок, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, у 2014 році у планах Квіта є забезпечення рівних можливостей для складання ЗНО всіма випускниками шкіл, у тому числі кримських. Для цього він навіть пообіцяв створити регіональний центр оцінювання якості освіти на Херсонщині, оскільки написати тести на території Криму дітям не вдасться. Щодо планів міністра на наступний рік, Сергій Квіт обіцяє у 2015 році об'єднати ЗНО та підсумкове оцінювання у школах.

Чи не найбільш резонансними обіцянками міністра освіти наразі є обіцянки про скорочення кількості вищих навчальних закладів та зміни правил їх ліцензування. Це, на думку Квіта, дасть змогу якісно підвищити рівень освіти та зменшити простір для корупції. Крім того, 4 березня Сергій Квіт заявив, що Міністерство освіти не буде займатися складанням рейтингів університетів. Списки вишів за якістю та престижністю навчання складуть незалежні освітянські організації, і вже на їх основі МОН формуватиме держзамовлення до кожного конкретного навчального закладу, яке має бути оприлюднене 1 липня 2014 року.

Складна геополітична ситуація, в якій нині опинилася Україна, також відобразилася на програмі діяльності міністерства. Зокрема, серед обіцянок Квіта є зобов’язання ввести курси цивільної оборони у школах та повернути в університети військові кафедри. Міністр зазначив, що, ймовірно, ці кафедри будуть не в усіх вузах, але охоплюватимуть якнайбільшу кількість студентів.

Таким чином, в активі міністра освіти Сергія Квіта – 2 виконаних обіцянки, ще 49 чекають на виконання. Єдина невиконана обіцянка чиновника стосується ухвалення нової системи акредитації ВНЗ, яке мало відбутися до 9 травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: