На посаді міністра Шлапак скоротив усе, крім дефіциту держбюджету

Читать на русском

За 3 місяці перебування на посаді міністра фінансів Олександр Шлапак виконав усього 5 своїх обіцянок із 19.

Найбільше обіцянок Шлапака за цей період стосувалися стабілізації національної валюти та фінансового ринку в Україні в цілому, пише «Слово і Діло».

Одразу після призначення на посаду в кінці лютого 2014 року Олександр Шлапак пообіцяв, що курс долара відносно гривні становитиме менше, ніж 10 гривень за долар. Стабілізувати ситуацію з падінням української валюти йому тоді так і не вдалося. Пізніше він заявив, що втримає курс на рівні 10-10,1 гривень за долар.

Також Шлапак увів в обіг військові облігації, кошти від продажу яких Мінфін зобов'язався передати Збройним силам України.

Переважну більшість своїх обіцянок, які стосувалися ухвалення бюджету та змін до нього, Шлапак дотримав, і лише одна, але важлива – про скорочення дефіциту держбюджету – поки у процесі виконання.

Серед виконаних обіцянок міністра – рішення про суттєве скорочення кількості працівників центральних органів влади, яке він озвучив 6 березня 2014 року. А вже 4 квітня міністр назвав точну кількість службовців апарату, що буде звільнена – 26 тисяч чоловік. Варто зазначити, що станом на 23 травня кількість державних чиновників скоротилася вже на 24 тисячі осіб. Тож і ця обіцянка Шлапака близька до виконання.

Крім того, міністр фінансів висловив припущення, що з лав міліції та силових структур також необхідно звільнити 72 тисячі осіб. Наскільки реально виконати цю обіцянку в умовах фактичної військової агресії, покаже час.

Утім, економія торкнулася не лише кадрів, а й матеріального забезпечення центральних органів влади. Так, у березні цього року міністр фінансів пообіцяв, що Кабімн продасть 1500 службових автівок.

Крім того, Олександр Шлапак вирішив проявити себе як борець із корупцією, двічі пообіцявши викорінити хабарництво на всіх рівнях влади.

Загалом «Слово і Діло» нарахувало 19 обіцянок Олександра Шлапака, які він дав на посаді міністра, та ще одну – в якості першого заступника голови Секретаріату Президента ще у 2008 році. Із загальної кількості обіцянок чиновника наразі виконані 5, 12 чекають на виконання і ще 3 провалені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: