Після маси обіцянок у Махніцького таки "дотиснуть" закон "Про прокуратуру"

Читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та представники Генеральної прокуратури наступного тижня продовжать роботу над підготовкою нового закону «Про прокуратуру».

Про це повідомив перший заступник генпрокурора Микола Голомша, передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ГПУ.

«Просимо всіх учасників долучитися до цієї дискусії, надати конструктивні пропозиції та зауваження, зокрема щодо нової редакції Закону України «Про прокуратуру», – заявив Голомша.

Зі слів Голомші, реформа прокуратури повинна бути чіткою та системною.

Нагадаємо, 8 листопада 2013 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект «Про прокуратуру». В той самий час у цілому закон ухвалений так і не був.

Варто зазначити, що системою «Слово і Діло» зафіксовано понад 10 обіцянок українських політиків та чиновників щодо реформування прокуратури та, зокрема, прийняття нового закону. При цьому обіцянками з цього приводу відзначилися як представники старої влади, так і нової, а також окремі кандидати в президенти.

Так, реформувати прокуратуру відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії обіцяв колишній генпрокурор Віктор Пшонка, а його тодішній заступник, нинішній кандидат у президенти Ренат Кузьмін заявляв, що зауваження європейських фахівців будуть реалізовані в новому законі "Про прокуратуру". Крім того, ухвалити зазначений закон обіцяли тодішні й нинішні нардепи від ПР, зокрема, Олександр Єфремов, Володимир Сальдо, Ганна Герман, Володимир Олійник. При цьому жодна з цих обіцянок не зафіксована нашим проектом як виконана.

В той самий час провести реформу прокуратури обіцяв і нинішній міністр юстиції Павло Петренко, а прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що нова Конституція ліквідує функцію загального нагляду прокуратури.

Кандидат у президенти Дмитро Ярош пообіцяв позбавити прокуратуру права вести досудове слідство, його колега з цього амплуа Василь Куйбіда обіцяв провести реформу прокуратури та системи слідства, а ще один кандидат у президенти Михайло Добкін заявив, що на законодавчому рівні введе жорстку заборону на перевірку бізнес-структур органами прокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: