У Держдепі США вкотре заявили про невизнання сьогоднішніх "референдумів"

Читать на русском

Доки Україна чекає на результати «волевиявлення» дончан та луганчан, у державному департаменті США заявляють, що російська влада не використала наявні важелі впливу, аби запобігти проведенню так званого «референдуму» в Донецькій та Луганській областях.

Загалом поки жодна країна світу не визнала законність організованого сепаратистами плебісциту на сході України, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Референдум», запланований на 11 травня у східній Україні озброєними групами сепаратистів, згідно з українським законодавством, є незаконним, він є спробою створити подальший поділ і безлад», – заявила речниця Державного департаменту США Джен Псакі.

Крім того, в суботу, 10 травня, Донецький та Луганський «референдуми» закликали скасувати і в Парламентській Асамблеї ОБСЄ. Там назвали факт їх проведення абсурдом.

Між тим, голосування з питання самовизначення Донеччини та Луганщини триває – всупереч усім нормам українського та міжнародного законодавства. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00, за ходом голосування, як повідомляють очевидці, спостерігають озброєні люди. В той самийчас, жодних офіційних міжнародних спостерігачів у східних областях України наразі немає.

Кількома днями раніше президент Російської Федерації Володимир Путін закликав сепаратистів відкласти проведення референдуму, однак це не завадило останнім не лише провести плебісцит у заплановані строки, але й відкрити закордонну виборчу дільницю в Москві.

Про деталі незаконного волевиявлення «Слово і Діло» вже повідомляло напередодні. Так, голова ЦВК самопроголошеної Донецької народної республіки Роман Лягін заявив, що сепаратисти мають домовленість із місцевої владою та визнають результати опитування за будь-якої явки.

Так зване голосування триватиме до 22:00. Про те, що його результати визначені заздалігедь, ще 7 травня заявили в Службі безпеки України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: