Державний GPS-контроль

Читать на русском

Останнім часом українські чиновники різних рівнів активно просувають ідею облаштування всіх можливих рухомих та нерухомих об’єктів GPS-навігаторами.

Системами GPS обіцяють облаштувати, в першу чергу, машини швидкої допомоги, аби ті скоріше добиралися до місця виклику та економили пальне. Така практика виправдала себе в різних країнах, але до нас просувається повільно. Зокрема, Ірина Акімова, перший заступник Глави Адміністрації Президента України, пообіцяла, що областям, де на машинах швидкої допомоги ще не встановлені GPS-навігатори, буде виділена спеціальна державна допомога.

Проблема не тільки в тому, що на GPS-навігатори не виділяються кошти - їх ще й немає куди встановлювати. Після критики Президентом діяльності уряду щодо проведення реформ, зокрема й реформи охорони здоров’я, Прем’єр-міністр Микола Азаров озвучив практично захмарні цифри необхідного оновлення парку екстреної медичної допомоги – по 1 тис. нових карет швидкої в 2013-му та 2014-му роках.

Супутниковою навігацією обіцяють обладнати автомобілі швидкої допомоги Волинської області, це ж стосується Запоріжжя та Сум.

Втім, регіональні очільники мають намір облаштувати супутниковою навігацією не тільки швидкі. Зокрема, колишній голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Ларін обіцяв, що GPS-системами забезпечать патрульно-постові служби, що, на його думку, дозволить ефективніше боротися з вуличною злочинністю. Важко зрозуміти, як це допоможе у боротьбі зі злочинністю: чи то кіровоградські міліціянти зовсім не орієнтуються у своєму місті, чи то вони будуть кріпити GPS-навігатори на кіровоградських злочинців?

Інша популярна ідея – встановити навігацію на міський транспорт. GPS-навігатори з’являться на тернопільському міському транспорті, адже міському голові Сергію Надалу новітні технології допоможуть, нарешті, скласти розклад руху громадського транспорту, розвісити його на зупинках для пасажирів і стежити за виконанням. GPS допоможе розібратися міському голові Львова Андрію Садовому, хто з львівських перевізників саботує роботу і не виїжджає на маршрут. Сподіваємось, що навігаційне обладнання на львівських маршрутках встановлюватиметься не за державний кошт.

Але пальму першості по оригінальності застосування систем навігації можна віддати міському голові Черкас Сергію Одаричу, який GPS-навігатори планує встановити на авто працівників Черкаського міськвиконкому. Сергій Олегович пояснив, що за допомогою навігатора працівники міськвиконкому відмічатимуть непрацюючі ліхтарі, гілочки на узбіччі, сміття, каналізаційні люки тощо. Як повідомив начальник відділу оперативної служби Андрій Мельников, для початку пристрій встановили лише у машині мера, і за один вечір Сергій Одарич «наклацав» 35 порушень.

Ось таку купу важливих питань збираються вирішити українські чиновники за допомогою GPS-систем. Цікаво, чи підозрювали винахідники систем навігації про такий функціональний потенціал їхніх пристроїв?

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: