Влада роздала півсотні обіцянок щодо ситуації на сході – «Слово і Діло»

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» зафіксував 51 обіцянку українських політиків щодо врегулювання кризи на сході країни, а також подій та дій, з нею пов'язаних.

Більшість обіцянок - 44 - знаходяться в процесі виконання, тобто в майбутньому можуть отримати як статус «виконано», так і статус «не виконано». 3 обіцянки зафіксовані проектом як виконані, а 4 були провалені.

8 обіцянок на цю тему належать голові Верховної Ради, в.о. Президента Олександру Турчинову, 7 - міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, стільки ж - прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, 4 - губернатору Донецької області Сергію Таруті, по 2 - в.о. генпрокурора Олегу Махніцькому, голові Дніпропетровської ОДА Ігорю Коломойському та його заступнику Борису Філатову. Ще низка персон дали по одній обіцянці.

Виконані були обіцянка Авакова знайти злочинця, який скоїв убивство під час акції в Донецьку 13 березня 2014 року, обіцянка Турчинова щодо посилення покарання за сепаратизм на законодавчому рівні, а також заява т. в. о. заступника голови Адміністрації Президента Андрія Сенченка про застосування сили проти сепаратистів.

Водночас дві обіцянки Авакова були провалені - щодо врегулювання ситуації у східних областях протягом 48 годин, а також жорсткого реагування на захоплення райвідділу МВС у Слов'янську, чого так і не відбулося. Ще по одній невиконаній обіцянці належать Сергію Таруті - 14 березня той заявив, що кривавих заворушень у Донецькій області більше не буде, а також міністру закордонних справ Андрію Дещиці, який обіцяв 17 квітня надати світу факти присутності Росії на сході України.

Серед найбільш актуальних заяв українських політиків варто виділити ще обіцянку Арсенія Яценюка амністувати протестувальників у східних регіонах, які добровільно здадуть зброю; обіцянку голови СБУ Валентина Наливайченка відкривати вогонь по сепаратистах, які самі будуть застосовувати зброю, а також обіцянки Авакова й Турчинова оновити кадровий склад міліції на сході у відповідь на саботаж з її боку.

Читайте також: Як українська влада втрачає схід (інфографіка)

Нагадаємо також, що два кандидати у президенти - представник від Партії регіонів Михайло Добкін та екс-регіонал Олег Царьов, проти яких відкриті кримінальні справи - пообіцяли зняти свої кандидатури з виборів за певних умов. Так, 11 квітня Царьов заявив, що зніме кандидатуру з президентських виборів, якщо так вирішить так званий «Південно-східний рух», а Добкін своєю чергою пообіцяв залишити президентську гонку, якщо влада застосує силу армії та відкриє вогонь по мирних жителях південного сходу.

Великий резонанс в українських та російських ЗМІ викликали останні обіцянки заступників голови Дніпропетровської ОДА Бориса Філатова і Геннадія Корбана. Перший пообіцяв виплачувати великі суми за відібрану в сепаратистів зброю та за взятих у полон російських спецназівців, а другий - влаштувати останнім «другий Сталінград», якщо ті спробують вести сепаратистську діяльність у Дніпропетровську.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: