Дещиця розповів про результати женевської зустрічі

Читать на русском

Незважаючи на принципові розбіжності у баченні ситуації на сході України, представникам України, Росії, ЄС та США вдалося домовитися про деескалацію конфлікту.

Про це повідомив виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу МЗС.

За повідомленням Міністерства, учасники зустрічі ухвалили спільну заяву про першочергові кроки для зниження рівня напруги на сході та півдні України. «Всі незаконні озброєні формування мають бути роззброєнні; всі незаконно захоплені будівлі мають бути повернуті законним власникам; всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах мають бути звільнені», - йдеться у заяві. Згідно з документом, Україна зобов’язується гарантувати амністію усім протестувальникам, що добровільно покинуть захоплені будівлі та здадуть зброю. Виключенням стануть лише ті люди, які скоїли особливо тяжкі правопорушення.

Андрій Дещиця заявив, що у ході переговорів позиції України та Росії щодо Криму та Східної України принципово різнилися – як і причини конфліктів на Донеччині, в Луганську та Харкові. Незважаючи на це, сторони погодилися допустити у гарячі точки спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

Окремим пунктом у домовленостях стала необхідність проведення в Україні всеохоплюючої конституційної реформи та громадсько-політичного діалогу.

Нагадаємо, напередодні Арсеній Яценюк запропонував сепаратистам здатися під гарантії амністії. У той же час, прем’єр наголошував, що особливої надії на женевську зустріч не покладає, оскільки Росія занадто часто не дотримується взятих на себе зобов’язань.

Напередодні зустрічі Андрій Дещиця заявляв, но у Женеві Україна надасть незаперечні докази присутності російських диверсантів на сході України.

Андрій Дещиця виконав 1 з 7 обіцянок, зареєстрованих у системі «Слово і Діло». Яку саме – дивіться у нашому рейтингу. Невиконаних обіцянок у керівника МЗС поки що немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: