Махніцький узявся за суддів, які підігравали Януковичу

Читать на русском

У Генеральній прокуратурі України відкрили кримінальні провадження проти суддів Конституційного Суду, які у 2010 повернули Януковичу президентські повноваження часів Кучми.

Про це в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький заявив в ефірі «5 каналу», повідомляє «Слово і Діло».

«Я можу вам сказати про те, що на сьогоднішній день розслідується ряд кримінальних проваджень, в тому числі це стосується і суддів конституційного суду, які надали Януковичу надмірні повноваження і сприяли його узурпації влади», - зауважив прокурор. Він також додав, що у цьому питанні його відомство стикається з правовими труднощами через так звані гарантії незалежності суддів, що передбачають спеціальний порядок їх притягнення до відповідальності.

За словами Махніцького, перед законом постануть також судді загальних судів, що приймали неправомірні рішення стосовно учасників Євромайдану. Серед таких, зокрема, служителів Феміди із Печерського та Шевченківського районних судів Києва.

«Також мною дано вказівку прокурорам про те, щоб вивчалися не лише останні події, але і інші факти, які мали місце і до подій на Майдані», - додав Махніцький.

Нагадаємо, 8 квітня Верховна Рада ухвалила закон про люстрацію суддів, що передбачає методи перевірки суддів загальної юрисдикції. А напередодні голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв оприлюднив проект закону про люстрацію. У проекті стосовно суддів, що виносили репресивні рішення щодо євромайданівців, передбачене зняття з посади та пожиттєва заборона займатися судовою діяльністю.

Олег Махніцький уже виконав 2 з 15 обіцянок, зареєстрованих у системі «Слово і Діло» - щодо гучних справ Юлії Тимошенко та сім’ї Павліченків. Ще 13 обіцянок генпрокурора зараз у процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: