Жолудь розповів, коли курс повернеться до рівня 10,5 грн/$ (ЕКСКЛЮЗИВ)

Читать на русском

Наприкінці квітня, коли Україна очікує передачу першого траншу кредиту МВФ, курс вітчизняної валюти має стабілізуватися, і вже на початку травня становитиме близько 10,5 грн/$. Такий прогноз кореспонденту «Слова і Діла» дав старший економічний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За словами Жолудя, для стабілізації курсу гривні на рівні 10,5 грн/$ важливо не тільки отримати кредит МВФ, а й уникнути військових або псевдовійськових конфліктів на території України, а також мирно врегулювати ситуацію з захопленням адміністративних будівель у східних регіонах країни.

Саме сепаратистські виступи на сході України, що супроводжуються захопленням адмінбудівель, на думку експерта, спровокували різке здешевлення вітчизняної валюти протягом останніх днів. «Оскільки деякі будівлі досі утримуються, то в низки економічних агентів виникають побоювання, що нинішня влада не може взяти ситуацію під контроль. А якщо вона не може контролювати ситуацію, то, можливо, не зможе забезпечити надходження до бюджету і т.п.», - пояснив аналітик.

На питання кореспондента «Слова і Діла», чи правильною є політика Національного банку щодо невтручання в коливання валютного курсу, Жолудь відповів, що на певному рівні здешевлення гривні НБУ варто було б вийти з інтервенціями. «Однак, можливо, Національний банк має більше інформації щодо стану золотовалютних резервів та загальної ситуації в країні, через що він і не виходить на міжбанк», - припускає економічний аналітик.

Станом на 11:55 на міжбанківському ринку валютний курс коливався на рівні 12,4 – 13 грн/$ та 17,2 – 18 грн/євро. Голова Нацбанку Степан Кубів також припускає, що  курс гривні зміцниться після отримання першого траншу Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, що міністр фінансів Олександр Шлапак на початку березня заявляв, що середній валютний курс протягом 2014 року становитиме 10-10,1 грн/дол. Разом з тим Степан Кубів пообіцяв, що не витратить на підтримку курсу гривні жодного долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: