Джемілєв розкритикував росіян і назвав кримський референдум абсурдом

Читать на русском

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв на засіданні Ради безпеки ООН виступив з критикою дій росіян у Криму.

31 березня за ініціативою України та Литви у Нью-Йорку відбулося закрите засідання Ради безпеки ООН, присвячене кримському питанню. Зі своїм баченням ситуації на півострові виступив один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Голос Америки».

Зокрема, Джемілєв заявив, що явка виборців на референдумі у Криму 16 березня склала лише 32,4%, а не 82%. І такі результати волевиявлення, за словами Джемілєва, не враховують інтереси корінного народу півострова – кримських татар, оскільки вони практично не брали участі в голосуванні.

«Абсурдно вирішувати питання про належність тієї чи іншої території на основі місцевого референдуму. Право на самовизначення може бути лише в корінного народу, і в Криму таким народом є кримські татари. Але татари бойкотували цей референдум», - наголосив Джемілєв.

І додав, що якщо хтось і потребує захисту на території півострова – то це точно не росіяни, оскільки вони нині посідають практично всі керівні посади в Криму, а їхні діти мають змогу навчатися в російськомовних школах.

Слід зазначити, що ініційоване Україною та Литвою засідання Ради безпеки бойкотували два її постійні члени – Росія та Китай, оскільки, на думку російської місії, цей захід мав суто популістський характер.

Нагадаємо, 24 березня Мустафа Джемілєв заявляв про намір кримських татар провести власний референдум. Пізніше він виступив із критикою заборони в’їзду на територію Криму народних депутатів України від автономії.

В архіві «Слова і Діла» зареєстровано усього 3 обіцянки Мустафи Джемілєва, одна з яких – про неприпустимість співробітництва кримських татар з Комуністичною Партією України – виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: