РФ довела Петренку, що денонсація Харківських угод - не проблема

Читать на русском

Росія починає процес денонсації Харківських угод і низки інших двосторонніх документів щодо базування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Про це після наради президента РФ Володимира Путіна з членами Ради безпеки Росії заявив його прес-секретар Дмитро Пєсков, передає «Слово і Діло» з посиланням на ІТАР -ТАРС.

«На нараді було ухвалено рішення про початок процесу денонсації низки двосторонніх російсько-українських документів, (у тому числі - ред.) Угоди між Російською Федерацією і Україною з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, підписаної в Харкові 21 квітня 2010 року», - зазначив Пєсков.

При цьому позиція Росії щодо денонсації угод полягає в тому, що після входження Криму до її складу РФ не зобов'язана платити Україні за базування Чорноморського флоту в Криму й надавати відповідну знижку на газ.

Нагадаємо, 24 березня міністр юстиції Павло Петренко запевняв, що РФ не має правових підстав для денонсації в односторонньому порядку Харківських угод.

«Заяви прем'єр-міністра Російської Федерації (Дмитра Медведєва - ред.) про те, що вони в односторонньому порядку розривають цю угоду й намагатимуться компенсувати близько $11 млрд політично і в правовому порядку некоректні», - заявив тоді міністр.

Зазначимо, що системою «Слово і Діло» раніше було зафіксовано низку обіцянок українських політиків щодо денонсації Харківських угод. Так, денонсувати ці домовленості обіцяли позафракційний нардеп Олесь Доній, а також «свободівці» Олег Тягнибок, Ірина Фаріон, Ірина Сех, Олексій Кайда та ін.

Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов у свою чергу обіцяв, що в результаті Харківських угод Україна отримає найнижчу ціну на газ, але 13 березня 2012 року екс-прем'єр Микола Азаров заявив, що ціна на газ для України найвища у світі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: