Надія на незалежність

Читать на русском

За офіційними даними вчора, 26-го листопада, розпочалося будівництво LNG-терміналу, плавучого заводу з регазифікації зрідженого газу, а точніше газопроводу для підключення майбутнього терміналу до української газотранспортної системи. Сам корабель, на борту якого розміщена установка, що перетворює зріджений газ на газоподібний вирішили взяти в оренду у американської компанії Excelerate Energy LLC. Будівництво трубопроводу покладено на дочiрню компанiю НАК «Нафтогаз України» - «Укртрансгаз».

Політики вже нарекли 26 листопада днем енергетичної незалежності України. З будівництвом плавучого заводу вони пов’язують надії на диверсифікацію джерел постачання газу та видобуток власного.

Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, проект буде реалізовано протягом 49-ти місяців, а перші обсяги газу можна буде отримати в 2016 році. Проте напередодні запуску проекту Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко поспішив озвучити більш обнадійливі терміни реалізації. 19 листопада Міністр заявив, що плавучий завод запрацює влітку наступного року, а восени почнуться поставки зрідженого газу на термінал.

Юрій Бойко запевнює, що переговори про постачання вже ведуться. Серед потенційних постачальників експерти називають країни Північної і Західної Африки (Єгипет, Алжир, Нігерія), Перської затоки (Катар), Каспійського регіону (Азербайджан, Туркменістан). Нові постачальники дозволять виконати так звану диверсифікацію джерел постачання газу, і позбавитися енергетичної залежності від російського «Газпрому».

До того ж, Україна планує видобувати власний газ з відкритих у Чорному морі родовищ, а через два роки - вийти на перше місце з обсягів видобутку газу в даному регіоні. Видобуток власного газу планують і на суходолі, шляхом розробки покладів нетрадиційного газу. До таких ініціатив залучатимуть провідні нафтогазові компанії світу, які будуть виконувати відповідну соціальну програму в регіоні.

Здобувати енергетичну незалежність також планують шляхом скорочення споживання газу та побудови підприємств з переробки надлишку вугілля на газ. Загалом, за рахунок енергетичних проектів буде створено 50 тисяч додаткових робочих місць.

Сподіваємося, що амбітні плани урядовців будуть реалізовані. А LNG-термінал не перетвориться на засіб маніпуляцій, як відбулося з недобудованим газопроводом «Одеса-Броди».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: