$80 млрд Петренко хоче відсудити в Росії

Читать на русском

Україна має значні претензії до Росії щодо неправомірного розподілення майна СРСР, в тому числі щонайменше 80 мільярдів доларів за привласнення всіх рахунків громадян із радянського Ощадбанку.

Про це заявив на брифінгу в Українському кризовому центрі міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент «Слово і Діло».

«Станом на 1 січня 1992 року Росія не повернула вкладення громадян на баланс державного Ощадного банку України. Це близько $80 млрд без будь-якої індексації. Це ті гроші, які Україна впродовж 20 років із власного бюджету компенсовує населенню», - роз'яснив він.

Також міністр перерахував список інших майнових претензій, які Україна висуне Росії. «Претензія може бути до нерухомого майна за кордоном, де знаходяться дипломатичні установи, до валютних цінностей, які Росія отримала як самопроголошений правонаступник СРСР, повітряні та морські судна, які знаходилися в Україні та перейшли на баланс Росії, а також до цілої низки інших об'єктів, якими Росія зараз управляє», - зазначив він.

Раніше Петренко обіцяв докласти всіх зусиль, аби повернути в Україну колишніх чиновників, на яких відкриті кримінальні провадження. 

Також на фоні загострення стосунків із Росією лідер «УДАРу» Віталій Кличко вимагає відкликати українського посла з Москви.

Всього в системі «Слово і Діло» зафіксовано 14 обіцянок Павла Петренка. Але одна з цих обіцянок була реалізована ще до того, як він став міністром. Яка саме – дивіться в нашому рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: