Огризко назвав дієві заходи для припинення агресії Росії

Читать на русском

Економічний вплив є найзначнішим і найдієвішим кроком, який може здійснити світова спільнота для припинення агресії Росії щодо територіальної цілісності України.

Про це заявив екс-міністр МЗС України Володимир Огризко на прес-конференції в «Главкомі», повідомляє кореспондент «Слова і Діла».

«Тільки протягом вчорашнього дня акції Газпрому та інших компаній «посипалися» на 14%, фондовий ринок впав на 10%. Тож, якщо Росія і далі продовжувати агресію щодо України, економіка Росії не витримає більше кількох тижнів», - заявив Огризко.

Також він перерахував інші економічні важелі впливу, які потрібні для деескалації конфлікту в Україні. «Захід міг би зменшити закупівлю російського газу, припинити будівництво Південного потоку, поставити крапку в розслідуванні проти Газпрому, яке ведеться в кількох країнах ЄС, заморозити переговори про створення зони вільної торгівлі з РФ, зупинити переговори про полегшення у візових сферах, перетворити G8 на G7», - перерахував інструменти впливу екс-міністр.

В той же час, на думку Огризка, українська сторона теж має впливати на Росію своїми діями. Так, Україна може припинити дію угод про базування ЧФ РФ на території Севастополя, денонсувати Харківські угоди, відмовитися від головування в СНД, а також від членства в СНД, припинити трансляцію російських каналів, закрити український кордон, припинити закупівлю газу в Росії.

Нагадаємо, що раніше будівлі Верховної Ради Криму і Ради міністрів АРК були захоплені озброєними людьми.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оцінив ситуацію в Криму як збройне вторгнення і окупацію з боку Росії.

Водночас Російська Федерація вважає, що за напружену обстановку на Кримському півострові несе відповідальність українська влада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: