Москаль назвав прізвища силовиків, відповідальних за розгін Майдану

Читать на русском

В Києві реалізовували дві силові операції з зачистки Майдану, Українського дому, Будинку профспілок та Жовтневого палацу. Здійснення операцій почалося вчора о 20 годині.

Про це заявив на своєму офіційному сайті голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров'я громадян під час подій, пов'язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, Геннадій Москаль.

— Першу операцію під назвою «Хвиля», згідно з нормативно-правовими актами, може ввести в дію тільки міністр МВС Віталій Захарченко. Готували та здійснюють керівництво «Хвилею» заступник міністра МВС Віктор Ратушняк, начальник департаменту громадської безпеки МВС Олександр Крикун, в.о.начальника ГУМВС у м.Києві Валерій Мазан та начальник головного управління — командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк.

За словами Москаля, друга операція під назвою «Бумеранг» виконується силами Антитерористичного центру СБУ. Розробляють і керують операцією перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький, начальник управління департаменту «Т» СБУ Сергій Потієвський, начальник УСБУ Києва та Київської області Олександра Щоголєв, а також керівник антитерористичного центру М. та керівник центру спеціальних операцій «Альфа» П. (згідно із законодавством, прізвища останніх двох посадовців засекречені). Нагадаємо, що раніше Геннадій Москаль заявив, що він зробить все можливе, аби розформувати ще один спецпідрозділ – «Беркут», який, за його словами, став знаряддям влади для репресій проти мирних громадян.

Згідно з теорією та практикою, проведення даних операцій, їхня ефективність і термін виконання складає не більше 30 хвилин. Після цього починається затяжне протистояння, яке може перерости в громадянську війну. Такі терміни вказані у всіх підручниках із проведення спецоперацій, повідомив Геннадій Москаль.

«За те, що зараз відбувається в Україні, мають нести персональну відповідальність перераховані вище посадовці МВС та СБУ», - завершив Москаль.

Раніше комендант Самооборони Майдану Андрій Парубій повідомив, що Євромайдан у Києві зуміє зупинити будь-який сценарій зовнішнього впливу.

В свою чергу, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко 11 грудня 2013 року запевнив, що ніякого розгону Майдану не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: