Якщо за закордонний паспорт вимагають більше 170 грн – це незаконно: ВСУ

Читать на русском

Держслужба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва нагадує, що, згідно з постановою Верховного суду, єдиним обов’язковим платежем при оформленні закордонного паспорту є державне мито в розмірі 170 гривень.

Як передає прес-служба Держпідприємництва, така сума сплачується, коли оформлення паспорта триває протягом 30 календарних днів.

Держпідприємництва зазначає, що, незважаючи на постанову ВСУ, яка є обов’язковою для виконання всіма суб’єктами владних повноважень, окремі міграційні служби за свої послуги по оформленню закордонного паспорта продовжують вимагати не лише сплати держмита, а й вартості бланка.

В той же час, як вказується в повідомленні, встановлене декретом «Про державне мито» держмито покриває вартість у тому числі й бланка, тому Державна міграційна служба не має права вимагати повторно оплачувати ті ж послуги на підставі іншого нормативно-правового акта.

Нагадаємо, 8 серпня 2013 року заступник голови КМДА Олександр Пузанов дав три обіцянки стосовно видачі паспортів, і всі вони не були виконані. Зокрема, Пузанов обіцяв, що до 23 серпня 2013 року послугу з оформлення та видачі паспортів громадян України розпочнуть надавати 10 центрів районних держадміністрацій, що на початку вересня 2013 року районні центри надання адміністративних послуг видаватимуть закордонні паспорти, а також, що з 1 вересня 2013 року закордонні паспорти видаватимуть і 10 районних дозвільних центрів столиці.

17 липня 2013 року перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов запевнив, що особисто контролюватиме, аби за 2 тижні закордонні паспорти друкували та видавали громадянам в штатному режимі та без затримок, і ця обіцянка була виконана.

Ще в квітні 2011 року нинішній голова Держпідприємництва Михайло Бродський обіцяв домогтись скасування внутрішніх паспортів.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: