Згортання диверсифікації енергетики

Читать на русском

Енергетичні підсумки року стали підтвердженням побоювань експертів щодо згортання програм диверсифікації постачання енергетичних ресурсів до України (про це ми писали відразу після підписання московських угод Президентом Віктором Януковичем 17 грудня 2013 року), з чим останні роки пов’язувалась надія на здобуття енергетичної незалежності. З огляду на масштабність та численність заявлених та розгорнутих проектів з диверсифікації після досить скупої знижки на російський газ в результаті підписання Харківських угод, така надія, справді, жевріла.

Нагадаємо, що в 2010 році в обмін на продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України, заявлялося про зниження ціни на закупівлю російського газу на 100 дол. Однак, як пізніше інформував колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник, знижка на газ щорічно оформляється боргом України перед Російською Федерацією з подальшим зарахуванням в орендну плату на Одеський морський порт. Цілком зрозуміло, що український уряд очікував від росіян більшої «поблажливості» в ціні на своє блакитне паливо, враховуючи активну критику українських чиновників договору з «Газпромом» 2009 року та небажанням закуповувати газ за найвищою ціною в Європі.

Однак на всіх напрямках диверсифікації (розширення поставок газу з Європи, збільшення власного видобутку, будівництво заводів з газифікації вугілля, будівництво LNG-терміналу) українська влада минулого року зазнала поразки. Актуальними поки що залишаються плани з видобутку сланцевого газу, однак до отримання реальних обсягів видобутку говорити про перспективи даного напрямку зарано.

Планомірне згортання програм диверсифікації особливо помітно з невиконаних обіцянок українських політиків, які минулого року лунали від багатьох із них.

Газ

Довгоочікуване відкриття постачання газу зі Словаччини, як найбільшого можливого коридору з Європи, не відбулося. Відзначимо, що минулого року міністр енергетики Едуард Ставицький пообіцяв відкрити цей напрямок вісім разів. Всі були невдалими.

З 1 січня 2014 року Україна також відмовилась від закупівлі газу в Польщі та Угорщині. За словами Едуарда Ставицького, наразі російський газ є дешевшим, тому реверсні поставки з європейських країн невигідні.

На початку минулого року міністр планував розпочати поставки до України туркменського газу в обсязі 10 млрд. кубометрів. Однак в 2013 році Україна не імпортувала газ з Туркменістану. У вересні голова уряду Микола Азаров висловив сподівання, що Україна зможе імпортувати туркменський газ, в кращому випадку, з 2015 року.

Озвучені плани з підписання меморандуму про створення Адріатичного газового коридору, що передбачає будівництво на узбережжі Адріатики LNG-терміналу та трубопроводу, між Україною та Хорватією також не справдились.

Крім того, не справдились обіцянки Президента з відкриття заводів з виробництва синтетичного газу. Минулого року планувалося розпочати будівництво чотирьох відповідних заводів. Однак лише на початку грудня були визначені строки будівництва. Тоді ж між Міністерством енергетики та вугільної промисловості та Китайською національною хімічною інжиніринговою корпорацією (CNCEC) була укладена угода про співробітництво в будівництві заводів з виробництва синтетичного природного газу.

Вугілля

Минулого року Президент заявляв, що обсяги видобутку вугілля в Україні становитимуть 86 млн. тонн. Однак прогнози не збулися, і за підсумками року Україна зменшила обсяги видобування вугілля на 2,6% - до 83,6 млн. тонн, а збитки державних шахт в 2013 році склали 15,1 млрд. грн. Разом з тим, у березні 2013 року Віктор Янукович заявляв, що для забезпечення паливного балансу Україні необхідно щорічно видобувати мінімум 100-105 млн. тонн вугілля.

Крім того, провідні експерти світу заявили, що  тенденції в світовій енергетиці свідчать про ймовірну переорієнтацію галузі на використання вугілля. Так, згідно з прогнозами аналітиків, до 2020 року попит на вугілля на світовому ринку перевищить попит на нафту, тобто вугілля стане найважливішим у світовій економіці видом палива. Однак для вітчизняних політиків, з огляду на занепад вугільної промисловості та повну переорієнтацію на російський газ, прогнози експертів залишаються непоміченими.


В цілому за підсумками 2013 року Україна імпортувала лише 1,9 млрд. кубометрів газу з Європи. Зауважимо, що в кінці року обсяги закачуваного газу постійно знижувались. Таким чином, говорити про диверсифікацію постачання блакитного палива за підсумками минулого року не доводиться.

А з 1 січня поточного року Україна розпочинає головування в Європейській енергетичній спільноті. В даній ситуації важко не зіронізувати: головою ЄАС буде країна, яка задіяна в європейській енергетиці лише наданням труби для перекачування російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: