Яких перинатальних центрів українці не дочекалися в 2013 році?

Читать на русском

В часи головування Ільї Ємця в Міністерстві охорони здоров’я України розпочалась кампанія з будівництва мережі перинатальних центрів для попередження дитячої смертності. До його звільнення з посади відповідний центр було побудовано лише в Кривому Розі. Згодом ініціативи для новонароджених підхопили інші українські високопосадовці: відповідні центри кожному регіону України пообіцяли перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, а також прем’єр-міністр Микола Азаров. Більше того, розбудова мережі перенатальних центрів стала наріжним каменем соціальної політики Президента Віктора ЯнуковичаПізніше розпочалася передвиборча кампанія 2012 року, і перинатальні центри поспішили пообіцяти регіонали Вадим КолесніченкоОлена Бондаренко та Олег Зарубінський.

В 2012 році відповідні центри були відкриті в Кіровограді, Києві, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирі, Полтаві та в Криму.

2013 рік для проекту «Нове життя» розпочинався досить позитивно: на створення перинатальних центрів в 7 регіонах України в держбюджеті передбачили більше 340 млн. грн. Політики закріпили позитив низкою оптимістичних заяв, які, однак, суттєво перевищували передбачені в бюджеті кошти. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова на початку минулого року пообіцяла, що в найближчі періоди року будуть відкриті 10 перинатальних центрів. Таку ж обіцянку дала Тетяна Бахтєєва та голова Держінвестпроекту Владислав Каськів. Єдиним, хто підтвердив бюджетні плани з відкриття 7 центрів в 2013 році, був прем’єр-міністр Микола Азаров. Однак і його обіцянці не судилося здійснитися.

Так, в 2013 році було відкрито лише 4 перинатальних центри: у Рівному (в лютому), Хмельницькому (в травні), Луганську (в серпні) та Запоріжжі (в листопаді). Відкриття інших перинатальних центрів було перенесено на 2014 рік. Загалом за останні два роки реалізації проекту «Нове життя», що знаходиться під опікою Держінвестпроекту, перинатальні центри побудовано в 13 областях України, інші 12 регіонів все ще чекають на створення відповідних закладів.

Зокрема, минулого року перинатальний центр мав відкритися в Черкасах: відповідну обіцянку давав Президент Віктор Янукович та голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб. Однак на кінець року роботи зі створення центру в обласній лікарні все ще продовжуються. Другий перинатальний центр планувалося відкрити в Києві: про це заявляли голова КМДА Олександр Попов та його заступник Віктор Корж. Втім, на початку жовтня Олександр Попов повідомив, що другий перинатальний центр запрацює у столиці лише в 2014 році. Наразі лише завершується розробка технічної документації майбутнього центру.

Крім того, минулого року політики обіцяли відкрити перинатальні центри в Севастополі, Херсоні, Новомиргороді (тут планувалось відкрити перинатальне відділення), Макіївці, Горлівці та Маріуполі. Ці обіцянки також залишилися не реалізованими.

Загалом в рамках будівництва перинатальних центрів чиновниками різних рівнів було оголошено 98 обіцянок, з них виконаних лише 18, невиконаних – 39 та ще 41 – в процесі. Таким чином, загальний рівень відповідальності чиновників в рамках реалізації проекту склав лише 18%. Велика кількість обіцянок з даної проблематики свідчить про використання тематики будівництва перинатальних центрів для піару: обіцянки досить часто звучать від політиків, які не володіють реальними важелями впливу на ситуацію (зокрема, від народних депутатів).

2013 рік можна вважати продовженням невтішної статистики затримок з розбудови обласних перинатальних центрів. Це не дивно, адже на кінець року економіка країни опинилася в катастрофічному стані: державі ледве вистачило коштів для виплати зарплат, не кажучи вже про реалізацію національних проектів. Медичні проекти, на жаль, не стали виключенням.

Згідно з обіцянками ініціаторів розбудови перинатальних центрів відповідні медичні заклади з’являться в усіх без виключення областях України вже до кінця поточного року. Разом з тим, виходячи зі статистики попередніх років, на добудову решти центрів в областях знадобиться ще 2 роки, а плани з будівництва перинатальних центрів 2-го рівня (в районних центрах) на сьогодні здаються досить примарними.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: