Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 8.04-15.04

Читать на русском

Після серії гучних кадрових звільнень, а потім призначень голів обласних державних адміністрацій, баталії щодо новобранців «губернаторського батальйону» починають стихати. Більшість з тих, кого Петро Порошенко благословив на те, щоб очолювати регіони, оцінивши ситуацію в них, уже почали говорити про стратегічні напрямки своєї політики та роздавати перші обіцянки.

Так, протягом минулого тижня активістами системи народного контролю «Слово і Діло» було зафіксовано 13 нових обіцянок губернаторів. Ще 5 отримали статус виконаних, а 1 так і не вдалося реалізувати.

Рекордсменами за кількістю нових обіцянок протягом останніх 7 днів стали голови Полтавської, Дніпропетровської і Запорізької ОДА, котрі озвучили по 2 нових обіцянки кожен.

Зокрема, Головко зобов'язався реорганізувати структуру ОДА та прозвітувати про перевірку правомірності надання документів на будівництво в історичній частині Полтави. Вирішення першого питання, за словами Валерія Анатолійовича, передбачатиме об'днання окремих відділів, управлінь в структурі ОДА, про що він заявив на нещодавній зустрічі із журналістами. Стосовно другого, очільник Полтавщини пообіцяв особисто звернутись до прокуратури щодо відкриття провадження у разі, якщо факти порушення щодо забудови таки будуть підтверджені.

Натомість новопризначений губернатор Дніпропетровщини Валентин Резніченко наполегливо взявся працювати над покращенням інвестиційного клімату області та поообіцяв оборонні замовлення «Південмашу». Дивно лише те, що, обіцяючи оборонні кошти підприємству, Резніченко мав на увазі допомогу в отриманні "Південмашем" оборотних коштів для виробництва вітчизняних тракторів, в той час, як Президент Петро Порошенко в ході своєї недавньої поїздки на Дніпропетровщину заявляв про замовлення на 45 млн грн для підприємства на тролейбуси для Дніпропетровська та Дніпропетровської області .Хоча, заради справедливості слід підкреслити, що 8 квітня поточного року, підприємство таки підписало угоду з ДП НАЕК «Енергоатом» про довгострокове виробничо-технічне співробітництво. Відтак, не виключено, що диверсифікація виробництва «Південмашу» в умовах розриву традиційної кооперації з РФ мало-помалу, але має шанси зрушити з мертвої точки.

Ще одний новопризначений губернатор і наступник Резніченка у Запорізькій області Григорій Самардак теж відзначився активністю щодо власних обіцянок. Зокрема, в ході відвідин блокпостів області очільник регіону пообіцяв військовослужбовцям вирішити побутові проблеми блокпостів. А обдарованій молоді під час нагородження переможців та лауреатів обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року» у 2014-2015 роках Самардак дав обіцянку розробити програми підтримки місцевої обдарованої молоді.

В той же час новоспечений голова Тернопільської ОДА Степан Барна наразі поки не відзначається значною кількістю власних декларацій, що містять публічні зобов'язання. Єдиною обіцянкою, якою запам'ятався протягом останнього часу очільник Тернопільщини, стала його заява з приводу того, що до кінця року діяльність усіх спиртових заводів області буде відновлена.

«Ми проведемо робочу зустріч із аграріями області та головами райдержадміністрацій, під час якої буде складено чіткий план дій щодо відновлення діяльності спиртових заводів, – продовжив Степан Барна. – Відтак, вирішуватимемо проблемні моменти щодо роботи вже функціонуючих заводів, частина із них перейде на виробництво біоетанолу», – підкреслив Барна.

Виконаними обіцянками протягом останнього часу відзначились очільники Житомирщини Сергій Машковський і Донецької військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко. Першому вдалося компенсувати чверть витрат, пов'язаних із тимчасовим проживанням переселенців зі Сходу України у санаторії «Тетерів», переглянути рішення в сфері виділення земель запасу на Житомирщині та забезпечити отримання нових бланків на субсидії для жителів області. Кіхтенку ж вдалося дотримати слова щодо затримання всіх винних у заворушеннях в Костянтинівці, про що нещодавно прозвітував очільник обласного МВС Вячеслав Аброськін, та забезпечити створення у Красному Лимані реабілітаційного центру для учасників бойових дій в зоні АТО. Останній, починаючи з 9 квітня, буде функціонувати на базі Донецького науково-дослідного інституту травматології і ортопедії, який відновив свою діяльність в місті Красний Лиман.

Єдиною невиконаною обіцянкою цього тижня стала нереалізована декларація губернатора Полтавщини Валерія Головка про те, що у дводенний термін на офіційному веб-сайті облдержадміністрації буде оприлюднено оголошення про конкурс на посади керівників комунальних підприємств, що надають полтавцям послуги з тепло- та водопостачання. За повідомленням прес-служби Полтавської ОДА оприлюднення оголошення про конкурс затримується у зв'язку з опрацюванням критеріїв для кандидатів на відповідні посади.

Наряду з усіма вищевказаними губернаторами за останні 7 днів також давали свої обіцянки очільники Хмельницької, Чернівецької, Черкаської, Чернігівської, Миколаївської та Херсонської областей. З повним переліком їхніх обіцянок можна ознайомитись, клікнувши на розділ «Губернатори» на сайті «Слово і Діло».

«Слово і Діло» продовжує слідкувати за обіцянками очільників українських областей.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, зміст якої, на Вашу думку, має дізнатись вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків». Ми завжди раді співпраці з Вами, адже лише разом МИ ЗМУСИМО ПОЛІТИКІВ ВІДПОВІДАТИ!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: