Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 7-13.04

Читать на русском

Попри Великодні свята та святкові настрої українців, система народного контролю «Слово і Діло» продовжує інформувати громадськість про стан виконання обіцянок міських голів обласних центрів України. У світлі нещодавніх заяв Президента Петра Порошенка щодо незворотності рішення про проведення місцевих виборів уже в жовтні поточного року оцінка їх діяльності, на наше переконання, набуває особливої ваги.

Цілком можливо, що саме це й спонукало ряд українських градоначальників вдатися до активного декларування власних планів щодо ремонту доріг, мостів та розв'язання інших злободенних проблем власних міст, доля яких традиційно турбує місцевого виборця.

Так, протягом періоду з 7 по 13 квітня активістами народного контролю було зафіксовано 17 нових обіцянок міських голів 12 обласних центрів України. Рекордсменами з озвучення обіцянок за останні дні стали мер Рівного Володимир Хомко, у якого 5 зобов'язань, та міський голова Черкас Сергій Одарич, котрий має 3 обіцянки. Відзначимо, що ентузіазм, з яким черкаський градоначальник останнім часом роздає обіцянки, видається невипадковим. Адже ще в листопаді минулого року, підсумовуючи перші результати 6 місяців діяльності Сергія Олеговича на посту міського голови після переобрання, активісти «Слова і Діла» констатували, що мер не надто охоче роздає обіцянки. Нині ж, як бачимо, ситуація змінюється.

З одного боку, така активність градоначальника Черкас (та й не лише його), пов’язана з очікуваним стартом місцевої виборчої кампанії. З іншого – з наростаючим публічним протистоянням із секретарем міської ради Олександром Радуцьким. До речі, саме останнього Сергій Олегович днями звинуватив у кулуарних домовленостях з депутатами під час прийняття програми соціально-економічного і культурного розвитку Черкас на 2015 рік. А після – наклав вето на відповідне рішення міськради, пояснивши це порушенням процедури його ухвалення.

«Виконання цього документу не є можливим з наступних причин. По-перше, порушена процедура ухвалення рішень. Депутати не мали змоги детальніше ознайомитися зі 170 пропозиціями… По-друге, рішенням міської ради «Про затвердження програми соціально-економічного і культурного розвитку на 2015 рік» перевищені можливості бюджету розвитку на 55 млн грн. Таким чином, виникає дефіцит бюджету розвитку...», – йдеться у розпорядженні міського голови.

Вочевидь, економити бюджетні кошти черкаським посадовцям варто повчитися у градоначальника Одеси Геннадія Труханова. Він, попри складну економічну ситуацію, все ж дотримав слова і виконав свою обіцянку з приводу того, що жодна соціальна програма не буде скорочена в міському бюджеті на цей рік. Так, згідно офіційної відповіді Одеської міської ради від 8 квітня 2015 року, при формуванні бюджету обласного центру на поточний рік видатки на виконання зазначених цільових програм передбачені в повному обсязі. Крім того, в порівнянні з минулим роком, вони навіть збільшились на 13,4 млн грн.

Виконання цієї і ще двох обіцянок щодо підтримки мов національних меншин та розробки програми патріотичного виховання дозволило йому стати лідером за кількістю виконаних обіцянок цього тижня. Хоча, разом з цим, найбільша кількість невиконаних зобов'язань з-поміж інших мерів протягом останніх 7 днів належить також Труханову. Адже ані реорганізувати систему позашкільного виховання, ані реконструювати греблі Хаджибейського лиману йому поки так і не вдалося.

Окрім Труханова, невиконаними обіцянками на цьому тижні також відзначився міський голова Кіровограду Іван Марковський. Ще в липні минулого року він пообіцяв, що буде домагатися зниження тарифу на воду для містян, який на той час становив 12 грн/куб. м. Натомість, з 1 травня в Кіровограді вводяться в дію нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Зокрема, централізоване водопостачання тепер коштуватиме 6,744 грн/ куб. м; водовідведення – 6,204 грн/куб. м.

Ну а поки кіровоградці, разом з іншими українцями, не можуть радіти новим тарифам, відповідальністю своїх мерів можуть тішитися харків’яни та кияни. Так, Віталій Кличко, як і обіцяв раніше, представив громадськості проекти споруд меморіалу Героям Небесної Сотні, а Геннадій Кернес, незважаючи на стан здоров’я після торішнього замаху, взяв участь у II Харківському міжнародному марафоні, долаючи дистанцію на спеціальному веломобілі. У ньому, до речі, крім мера Харкова, цими вихідними взяли участь 7 тисяч учасників з України, США, Греції, Йорданії, Ємену, Марокко, Австрії, Польщі, Німеччини, Росії.

«Слово і Діло» продовжує слідкувати за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, що не сховалися від пильного ока спеціалістів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, зміст якої, на Вашу думку, має дізнатись вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків». Ми завжди раді співпраці з Вами, адже лише разом МИ ЗМУСИМО ПОЛІТИКІВ ВІДПОВІДАТИ!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: