Війна за виплати: пенсіонери програли

Читать на русском

10 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав три цікаві закони. Всі вони стосуються змін нарахувань пенсій працюючим пенсіонерам. Набрали нові закони чинності вчора, 1 квітня.

Документ №213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» обмежує пенсії працюючим народним депутатам, держслужбовцям, суддям і прокурорам, і що найнеприємніше – передбачає поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок.

Два інших закони – №214-VIII і 215-VII – регулюють подібні обмеження для працівників податкової та митної служб, скасовують виплату пенсій посадовим особам контролюючих органів та органів доходів і зборів у період роботи в таких органах. Крім того, позбавляє одноразової допомоги в розмірі десятирічної заробітної плати у разі загибелі даного чиновника і в розмірі п'ятирічної заробітної плати у разі заподіяння даній посадовій особі тяжких тілесних ушкоджень під час виконання службових обов'язків.

Так, у тексті законів сказано, що вони прийняті тимчасово «строком з 1 квітня до 31 грудня 2015 року». Але хороше питання, чи будуть ці обмеження по-справжньому діяти тільки 1 рік, і де поділися всі ті «герої», що обіцяли врегулювати питання урізання пенсій та підвищення пенсійного віку?

Трохи більше місяця тому колишній в.о. Адміністрації Президента і нинішній народний депутат Сергій Пашинський запевняв, що пенсії не уріжуть. Так, «Слово і Діло» зафіксувало його заяву, що ніякого зменшення пенсій не буде, адже в проекті Бюджету на 2015 рік це не передбачено. Стримати свого слова нардеп від «Народного Фронту» так і не зміг, у команді Арсенія Яценюка грунтовно передумали на цей рахунок.

А депутат «Оппоблока» Юрій Павленко і зовсім збирався притягати до відповідальності всіх, хто «позбавив пенсій громадян України». Щоправда, далі цієї заяви справа не пішла. Але нам і раніше не доводилося звикати до популізму від колишніх «регіоналів»

Інша відома «опозиціонерка» Наталія Королевська пішла трохи далі свого колеги Павленко. Всього місяць тому, 2 березня, вона обіцяла звернутися до Конституційного суду, якщо парламент прийме закон про обмеження виплати пенсії працюючим пенсіонерам. Парламент прийняв. Президент підписав. Позову немає, втім, станом на 30 березня 2015 року народний депутат України Наталія Королевська все ж збирає підписи парламентарів під зверненням до КСУ.

Чи вдасться їй зібрати такі підписи? Навряд чи. Але тема пенсій ще не раз зазвучить в піарних промовах нашої влади. Тим більше, напередодні виборів і внаслідок тотального зубожіння всіх, не тільки пенсіонерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: