Чи може Україна існувати без олігархів? – експерти

Читать на русском

Минулого четверга, 26 березня, система народного контролю «Слово і Діло» провела експертну дискусію на тему: «Війна за перерозподіл капіталів: політичні і безпекові наслідки». В ході обговорення експерти поділились міркуваннями, чи може українська держава в нинішніх умовах існувати без олігархів.

Що саме вважають фахівці – політологи, журналісти, політичні експерти – у бліц-огляді від «Слова і Діла».

Політолог Олександра Решмеділова

«Швидше за все, всі бажають, щоб не було олігархів. Але зробити це миттєво неможливо. Основний рух, який зараз почався – в основному через хвилю реприватизації, націоналізації і розмови навколо цього. Всі захотіли тримати своє при собі й ніхто ділитися не хоче. Якщо раніше всі баталії були в економічній сфері, то зараз ми маємо справу з тим, що у кожного є свої приватні структури, можна барикадуватись і говорити, що ніхто нікому нічого не віддасть. Почалася хвиля безладу – ми переходимо до гібридного з'ясування відносин».

Політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких

«Я вважаю, що олігархів більше немає і ми можемо вшанувати їхню пам'ять вставанням і хвилиною мовчання. Тому що сама система, яка породила цей клас, йде в минуле, не в силу бажання, а в силу геополітичних процесів».

Економічний експерт Олександр Охріменко

«Я хочу нагадати, що у всіх країнах світу існують олігархи й існували в усі часи. Олігархи були й будуть завжди. Єдина різниця – ми їх називаємо олігархами, а в США їх називають заможними громадянами».

Економіст Борис Кушнірук

«Україна – велика держава, тому великий бізнес тут буде існувати. Питання полягає в тому, в наскільки їхні інтереси будуть співпадати з інтересами держави та наскільки держава спроможна обмежити вплив оліхархів на суспільні процеси».

Політтехнолог Дмитро Раімов

«Без цих людей (олігархів – ред.) Україна проживе. Починаючи розмову про великий бізнес, потрібно зазначити, що навіть слово «олігарх» несе за собою негатив. Потрібно визначити, що невеликий бізнес, який зараз вже є, потребує фінансової амністії. Ті, хто називають великих бізнесменів і промисловців олігархами, мають звертатись до суду та в судовому порядку доводити, що цей бізнесмен використовує свої гроші для політичних цілей».

Політичний оглядач Олександр Радчук

«Економічна система вже існує з цими олігархами. Це сталий великий капітал, який нікуди не дінеться. Інше питання: чи може політична система існувати без олігархів? Так, може. Проте не буде, тому що в них зараз сконцентровано на політиці величезний капітал і тепер, щоб всі ці гроші банально витратити, потрібно, щоб ці баталії між олігархами тривали досить довго. Ми побачимо ще не одні олігархічні війни».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: