Обіцянки з Євромайдану

Читать на русском

Події Євромайдану стали майданчиком для появи великої кількості обіцянок. Проект «Слово і Діло» відслідковує всі обіцянки політиків, дані за час проходження проєвропейських мітингів (з 21 листопада 2013 року), аби з часом перевірити рівень їх виконання.

Станом на 19 грудня кількість відповідних заяв, даних, як опозиційними, так і провладними силами склала 107 обіцянок. З них 62 обіцянки були дані представниками влади та провладних сил (44 – центральні органи влади, 18 – регіональні) та 45 – опозиційні політики. На сьогоднішній день зі 107-ми даних обіцянок 3 отримали статус «Виконано» (1 - опозиція, 2 - влада) та 14 – «Не виконано» (4 - опозиція, 10 - влада).

ОПОЗИЦІЯ


"УДАР"

Віталій Кличко:

1.  18 грудня оголосив про плани відновити дію Конституції 2004 року

2.  11 грудня заявив, що буде боротися за відставку В. Януковича

3.  8 грудня заявив, що Майдан не розійдеться до виконання трьох вимог мітингувальників: звільнення всіх затриманих учасників протестів, покарання винних у побитті мирних людей, а також звільнення уряду Миколи Азарова.

4.  4 грудня заявив, що він докладе максимум зусиль, аби 9 засуджених учасників Євромайдану найближчим часом були звільнені.

5.  1 грудня заявив про усунення режиму Януковича.

6. 1 грудня заявив, що опозиція блокуватиме Верховну Раду до відставки уряду Миколи Азарова(Не виконано)

7.  1 грудня заявив, що мітинг не припиниться до виконання трьох вимог опозиції: відставки Кабміну, притягнення до відповідальності міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та одночасного проведення дострокових президентських і парламентських виборів.

8.  30 листопада запевнив, що опозиція не дозволить працювати парламенту та ухвалювати незаконні рішення.

9.  29 листопада пообіцяв привести Україну в Європу без Януковича.

10.  25 листопада запевнив, що мітинг за євроінтеграцію в Києві не припинеться до того часу, поки не буде підписано Угоду про асоціацію.

11.  24 листопада заявив, що спільними зусиллями мітингувальники доб'ються підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Валерій Пацкан 4 грудня заявив, що опозиція не піде на жодні переговори з урядом Миколи Азарова, адже вважає, що він повинен піти у відставку.

Оксана Продан 4 грудня запевнила, що опозиція докладе всіх зусиль, аби захистити всіх учасників акції протесту від переслідувань влади.

Наталія Агафонова 4 грудня заявила, що судді, які виносили вирок затриманим активістам Євромайдану, не уникнуть відповідальності.

Артур Палатний 30 листопада заявив, що він буде вимагати від міжнародних спортивних федерацій довічної дискваліфікації спортсменів, задіяних у бійках та провокаціях.


"Батьківщина"

Арсеній Яценюк:

1.  17 грудня заявив, що "жоден документ, який суперечить європейській інтеграції, не пройде процедуру голосування в парламенті".

2.  17 грудня пообіцяв наглухо заблокувати парламент, щоб В.Янукович не зміг "протягнути" антиєвропейські угоди.

3.  15 грудня заявив, що на наступному тижні опозиція всіма можливими способами вимагатиме відставки Кабміну.

4.  9 грудня заявив, що лідери опозиції будуть боронити Майдан від внутрішніх військ та "Беркуту".

5.  7 грудня заявив, що парламент не підтримає угоду В. Януковича з Росією (про вступ в Митний союз).

6.  7 грудня заявив, що опозиція зробить все можливе задля підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

7.  7 грудня заявив, що опозиція не створюватиме жодного коаліційного уряду з нинішньою владою.

8.  7 грудня повідомив, що опозиція робитиме усе можливе, щоб відновити співпрацю з МВФ та отримати від Фонду нового кредиту.

9.  6 грудня заявив, що перед опозицією стоїть завдання домогтися проведення дострокових парламентських і президентських виборів.

10.  6 грудня пообіцяв прийняти закон про люстрацію (перш за все в судах, правоохоронних та силових структурах).

11.  6 грудня пообіцяв прийняти новий закон про вибори.

12.  6 грудня пообіцяв скасувати Конституційну реформу 2004 року.

13.  6 грудня пообіцяв досягти домовленостей про гарантії незастосування репресій до учасників демонстрацій.

14.  6 грудня пообіцяв вивести спецпризначенців з вулиць Києва та інших міст України і повністю припинити насильство.

15.  6 грудня пообіцяв звільнити політв’язнів, яких утримують під вартою після подій на Банковій 1 грудня.

16.  6 грудня пообіцяв представити чіткий план реформ на перший рік діяльності опозиції при владі.

17.  5 грудня заявив про похід мітингувальників до резиденції Президента Віктора Януковича "Межигір'я".

18.  5 грудня заявив, що опозиція не буде проводити перемовини з владою до виконання трьох вимог: відставки уряду, арешту співробітників "Беркуту", що брали участь в побитті мітингувальників, а також звільнення арештованих активістів(Не виконано)

19.  4 грудня заявив, що опозиція блокуватиме парламент до виконання двох головних вимог - відставки уряду Миколи Азарова та припинення політичних переслідувань (звільнення Юлії Тимошенко). (Не виконано).

20.  28 листопада заявив, що в І турі президентських виборів 2015 року від опозиції братимуть участь три кандидати.

Олександр Турчинов, один з лідерів партії "Батьківщина", 1 грудня запевнив, що мітингувальники не розійдуться до відставки уряду.

Геннадій Москаль:

1.  14 грудня пообіцяв позиватися на Віталія Захарченка у кримінальний суд в Гаазі.

2.  2 грудня заявив, що він зробить все можливе, аби розформувати “Беркут”, який, за його словами, став знаряддям влади для репресій проти мирних громадян.

Леся Оробець 26 листопада заявила, що опозиція сподівається на позитивний результат Вільнюського саміту і підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. В іншому випадку опозиційні сили обіцяють ініціювати відставку діючого Кабміну(Виконано)


"Свобода"

Олег Тягнибок:

4 грудня запевнив, що географія пікетів буде розширюватись: опозиція організовуватиме групи людей, які пікетуватимуть суди, СІЗО, зокрема, Лук'янівське СІЗО, будівлі Міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури.


Інші

Петро Порошенко:

1.  15 грудня, під час виступу на Євромайдані, заявив, що Україна підпише Угоду про Асоціацію з Євросоюзом.

2.  15 грудня заявив, що опозиція оголосить подальший план дій Євромайдану у вівторок-середу (17-18 грудня 2013 року). (Не виконано)

3.  6 грудня пообіцяв притягнути до відповідальності винних у побитті затриманого на Банковій Владислава Загоровка.

Юрій Луценко, лідер руху "Третя Українська Республіка", 13 грудня заявив, що в разі здійснення кровопролиття під час масових заходів, Євромайдан здійснить похід на Межигір'я.

Інна Богословська, народний депутат України, 2 грудня заявила, що вона буде голосувати за законопроект про лікування ув'язнених за кордоном (що дозволить Юлії Тимошенко виїхати на лікування до іншої країни).

ВЛАДА І ПРОВЛАДНІ ПОЛІТИЧНІ СИЛИ


Президент Віктор Янукович:

1.  16 грудня пообіцяв, що буде проведено чесне розслідування розгону мирної демонстрації 30 листопадав Києві на Майдані Незалежності.

2. 10 грудня заявив, що частина арештованих за час Євромайдану мітингувальників найближчим часом будуть звільнені(Виконано)

3.  Під час круглого столу 10 грудня заявив, що планується відновити переговори з Міжнародним валютним фондом.

4.  10 грудня заявив, що Україна не погодиться на отримання кредиту від МВФ, якщо будуть висунуті умови щодо підвищення ціни на газ для населення та «заморожування» заробітної плати і пенсій.

5.  29 листопада заявив, що Україна розраховує в найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

6.  29 листопада заявив, що найближчим часом Україна та ЄС проведуть двосторонні переговори щодо підписання Угоди про асоціацію.

7.  21 листопада під час виступу на українсько-австрійському бізнес-форумі у Відні пообіцяв, що Україна продовжить євроінтеграційні процеси та впровадження сучасних реформ для створення необхідних умов для ведення бізнесу.


Уряд

Прем’єр-міністр України Микола Азаров:

1.  11 грудня заявив, що влада прагне підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, однак перед цим слід мінізувати ризики для української економіки.

2.  11 грудня заявив, що має на меті розслідувати події, які відбулися в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності, та покарати винних.

3.  11 грудня заявив, що ніякого застосування сили проти мирних мітингувальників ніколи не буде

4.  11 грудня заявив, що ніяких розмов про Митний союз на переговорах з Росією, що призначені на 17 грудня, не буде.

5.  7 грудня заявив, що студентів не будуть переслідувати за участь у мирних політичних заходах.

6.  3 грудня 2013 року заявив, що здійснить рішучі кадрові зміни в уряді.

7.  2 грудня заявив, що начальник столичної міліції Валерій Коряк буде звільнений з посади за силовий розгін Євромайдану в ніч з 29 на 30 листопада(Не виконано)

Сергій Арбузов, перший віце-прем'єр-міністр України:

1.  12 грудня запевнив, що Угода про асоціацію з ЄС обов'язково буде підписана.

2.  6 грудня заявив, що влада готова йти на переговори з опозицією.

3.  30 листопада заявив, що по факту силового розгону Євромайдану на Майдані Незалежності в Києві в ніч з 29 на 30 листопада буде проведено розслідування, і винні будуть покарані.

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул 1 грудня запевнив, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана в найближчому майбутньому.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко:

1.  11 грудня запевнив, що ніякого розгону Майдану не буде.

2.  29 листопада заявив, що міліція забезпечить правопорядок під час масових протестів у Києві(Не виконано)

3. 25 листопада запевнив, що міліція та працівники "Беркуту" не будуть застосовувати силу до мирних мітингувальників(Не виконано)

Олександр Клименко, міністр доходів і зборів, 11 грудня заявив, що МВФ надасть Україні кредит.

Міністр освіти України Дмитро Табачник заявив, що не буде карати студентів за участь у мирних політичних акціях. Про це повідомляє "Українська правда" від 7 грудня.


Інші центральні органи влади

Генпрокурор України Віктор Пшонка 29 листопада запевнив, що правоохоронці не будуть розганяти мирних мітингувальників, що протестують на Євромайданах.

Ігор Соркін, голова Нацбанку, 2 грудня запевнив, що він збереже стабільність валютного та грошово-кредитного ринків в Україні протягом масових протестів проти влади.

Володимир Рибак, голова Верховної Ради, 4 грудня запевнив, що силовий розгін антиурядових протестів в Україні неможливий. (Не виконано)


Партія регіонів

Володимир Вечерко пообіцяв, що 11 грудня 2013 року направить запит до Генпрокуратури, після чого повідомить, скільки активістів, затриманих на Євромайдані, було відпущено.

Олександр Єфремов, голова парламентської фракції Партії регіонів:

1. 6 грудня запевнив, що силові дії до мітингувальників на Євромайдані в Києві застосовуватись не будуть(Не виконано)

2.  22 листопада заявив, що Партія регіонів не буде проводити мітинг у Києві 24 листопада(Не виконано)

Олександр Олійник 2 грудня запевнив, що відставки Кабміну, якої вимагають мітингувальники та опозиція, не буде(Виконано)

Володимир Мельниченко:

1.  пообіцяв, що він проголосує за відставку уряду Миколи Азарова. (Не виконано)

2.  заявив, що в разі якщо Верховна Рада не засудить прояви насилля на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року, він вийде з фракції Партії регіонів.

30 листопада Віктор Бондар заявив, що в понеділок (2 грудня) він напише заяву про вихід з фракції Партії регіонів у Верховній Раді(Не виконано)

Володимир Макеєнко 29 листопада заявив, що Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано в березні 2014 року.

Михайло Чечетов, народний депутат від Партії регіонів, 25 листопада запевнив, що влада не буде розганяти демонстрацію за євроінтеграцію в Києві(Не виконано)


КПУ

Петро Симоненко:

1.  9 грудня заявив, що комуністи не вимагатимуть покарання для людей, які знесли пам'ятник Леніну в Києві 8 грудня.

2. 22 листопада повідомив, що Комуністична партія готова підтримати резолюцію про недовіру Кабміну(Не виконано)

Спіридон Кілінкаров 10 грудня заявив, що комуністи докладуть усіх зусиль, аби заборонити діяльність партії "Свобода" (після знесення пам’ятника Леніну)

Олександр Зубчевський:

1.  9 грудня заявив, що комуністи вимагатимуть притягнення до кримінальної відповідальності винних у зносі пам'ятника Леніну в Києві.

2.  9 грудня заявив, що пам'ятник Леніну в Києві на Бессарабській площі буде відновлено.

Олександр Голуб 9 грудня заявив, що пам'ятник Леніну на Бессарабській площі буде відновлено.

Олександр Комнацький, перший секретар Київського міського комітету КПУ, 9 грудня заявив, що пам'ятник Леніну на Бессарабській площі буде відновлено.

Народний депутат України Ольга Борита 25 листопада заявила про наміри Компартії провести референдум щодо євроінтеграції України.

РЕГІОНАЛЬНА ВЛАДА


Міський голова Кременчука Олег Бабаєв 16 грудня запевнив, що він не допустить знесення пам'ятника Леніну.

Олександр Попов, колишній голова КМДА, 12 грудня заявив, що ковзанку на Майдані ставити не будуть.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Сало:

1.  16 грудня запевнив, що не допустить, аби депутати Львівської обласної ради позбавили обласну державну адміністрацію делегованих їй повноважень.

2.  11 грудня заявив, що прослідкує в межах наданих йому повноважень, щоб стосовно учасників мирних акцій не застосовували насильство.

3.  10 грудня 2013 року запевнив, що ніяких політичних репресій з боку облдержадміністрації не буде.

4.  25 листопада 2013 року висловив обурення діями чиновників, які напередодні, без будь-яких погоджень із керівником області, подали позов до Львівського окружного адміністративного суду щодо демонтажу намету на Євромайдані у Львові 25 листопада 2013 року. Губернатор заявив, що чиновники, які займаються політичною «самодіяльністю», будуть покарані.

Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв 9 грудня заявив, що на офіційному сайті ОДА буде розміщуватись інформація про акцію спротиву на Майдані Незалежності.

Міський голова Сум Геннадій Мінаєв 2 грудня в прямому ефірі телеканалу «ATV» запевнив, що міська влада не заважатиме волевиявленню жителів міста, і гарантував, що застосування сили у Сумах не буде.

Голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко 2 грудня засудив застосування сили проти мітингувальників у Києві та запевнив, що не допустить подібної ситуації на Кіровоградщині і зробить все, щоб забезпечити стабільність і конструктивний діалог на території області.

2 грудня голова Житомирської ОДА Сергій Рижук запевнив, що ніхто не перешкоджає і надалі не перешкоджатиме проведенню мирних мітингів, що проходять винятково у законодавчому полі.

2 грудня голова Вінницької облдержадміністрації Володимир Мовчан, у зв'язку з подіями 30 листопада на Майдані Незалежності, заявив, що докладе всіх зусиль для того, щоб не допустити масових безчинств на території області.

Тернопільський міський голова Сергій Надал 2 грудня заявив, що загальноміський страйк триватиме до відставки уряду та Президента.

2 грудня голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб засудив дії, що призвели до силового протистояння та страждань людей, та заявив, що в жодному разі не допустить подібного на Черкащині.

Рівненський міський голова Володимир Хомко 2 грудня 2013 року заявив, що не зважаючи на чутки, новорічна ялинка не буде встановлена на місці наметового містечка.

Перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко 1 грудня заявив, що пункти обігріву та польову кухню на Луцькому Євромайдані рятувальники обов`язково встановлять тоді, коли в місті буде мінусова температура.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида 1 грудня запевнив, що міліція на мітингах буде виключно задля збереження громадського порядку. До того ж очільник області всю відповідальність за ситуацію в регіоні взяв на себе.

30 листопада, засуджуючи розгін спецпідрозділом МВС "Беркут" мирної демонстрації на Майдані Незалежності, міський голова Вінниці Володимир Гройсман заявив, що докладе усіх зусиль для того, щоб це ніколи не повторилось у Вінниці.

20 листопада Луцький міський голова Микола Романюк гарантував, що силового розгону наметового містечка у Луцьку він не допустить.

Список обіцянок буде оновлюватись до закінчення протестів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: