«Весняний газовий пакет» буде на українських умовах – Гудима

Читать на русском

Росія зараз не в тому становищі, щоб завищувати ціни. Вона може затягувати переговори, але весняний пакет дійсно може бути позитивним для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики, член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Миколайович Гудима, коментуючи майбутні трьохсторонні переговори по газу, які пройдуть 20 березня.

«Якщо на військовому фронті не буде загострення, гадаю, що ці переговори пройдуть успішно для України. Можна очікувати, що «весняний газовий пакет» Росія підпише і ціна буде прийнятною для України. Це пов'язано з тим, що Україна витримала цю зиму в реверсному режимі й в крайньому випадку може обійтися без російського газу. Другим об'єктивним фактором є ціна на нафту. Росіяни змушені будуть якось реагувати», – пояснює Гудима.

За його словами, результатом трьохсторонніх переговорів по газу можуть бути два варіанти. Перший: ми отримаємо контракт, який буде блокувати реверс з ЄС і ціна знову буде завищеною. Другий: буде компромісний варіант весняної газової угоди.

«Я схильний до другого. Всі розуміють, що Росія зараз вже не в тому становищі, аби диктувати умови. На мій погляд, важливо вже зараз думати про літній газовий пакет на майбутню зиму, щоб ми могли закачувати газ. Це вже не лише проблема України та Росії. На це потрібні кошти, яких зараз немає», – розповідає Олександр Гудима.

Нагадаємо, 11 березня міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що чергова тристороння зустріч щодо постачання газу в Україну і його транзиту до ЄС у весняно-літній період запланована на 20 березня в Брюсселі.

Україна, Росія і ЄС восени минулого року уклали так званий «зимовий пакет» про умови поставок російського газу в Україну на зимовий період, до квітня нинішнього року. Україна з минулого року закуповує газ в Росії на умовах передоплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: