Росія шукає спосіб провести вибори в ДНР за своїми законами – експерт

Читать на русском

Закон в першу чергу направлений на проведення виборів, але російська сторона намагається знайти спосіб, щоб провести їх за своїми правилами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, коментуючи законопроект про особливий статус Донбаса.

«На сьогоднішній день зміни до чинного закону про надання особливого статусу Донбасу стосуються виключно питань проведення виборів. Згідно попередній версії закону, Україна має провести вибори в Донецьку та Луганську, але зараз ми фізично не контролюємо ці території, тому вибори там провести неможливо. Цей закон передбачає фактично відтермінування проведення виборів в часі. Зокрема, зазначено, що вибори відбудуться, але тоді, коли там не буде російських військ. Тому в принипі закон є правильним», – розповідає спеціаліст.

Інше питання – наскільки він реалістичний. Російська сторона теж має визнати його, але цього робити не хоче, бо РФ зацікавлена в затягуванні ескалації конфлікту.

«Неприйняття даного закону, а відповідно порушення Україною Мінських угод, за формальними ознаками дає підставу Росії стверджувати, що Україна не може забезпечити мирні вибори, а значить це зробить Росія, чого вона й прагне. Щодо фінансування, то вибори, там де буде українська армія, будуть фінансуватись з Києва. Всі інші території – ні», – пояснив Віктор Таран.

Підсумовуючи, він зазначив, що формат «нормандської четвірки» потрібно змінювати і повертатися до женевського. Причина в тому, що в женевському форматі присутні дві ключові країни – США та Великобританія.

«Вони ключові, оскільки саме вони є гарантом безпеки для України і мають зобов'язання перед Україною. Франція та Німеччина не мають жодних зобов'язань і участь їх у переговорах – це не захист України, а захист в першу чергу країн ЄС та своїх держав», – резюмував спеціаліст.

Як відомо, бойовики вже заявили, що вбачають у змінах до закону про особливий статус Донбасу загрозу мирному процесу. «Нові зміни порушують Мінські домовленості: як протоколу від 5 вересня, так і Комплексу заходів від 12 лютого», – заявив Пушилін.

Угоди 12 лютого передбачали повне припинення вогню і відведення важких озброєнь вже найближчим часом.

У штабі АТО повідомляють, що бойовики продовжують обстрілювати сили АТО з важкого озброєння. Як заявляв президент України Петро Порошенко, Росія 1100 разів порушила перемир'я в Донбасі. Президент вважає, що Мінські домовленості зазнали провалу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: