Після реструктуризації для України закриються зовнішні ринки – експерт

Читать на русском

Реструктуризація боргів – це теж дефолт, тільки технічний, який закриє всі зовнішні ринки до моменту, поки Україна не зможе бути платоспроможною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи питання реструктуризації зовнішнього боргу.

«Основною причиною для реструктуризації є стан війни. Друга причина в тому, що програма МВФ в $17,5 млрд не дозволяє обслуговувати зовнішню суму того боргу, який є. Загальний об'єм того, що знаходиться в європейських облігаціях, на зовнішньому ринку – $18 млрд, з них $3 млрд йдуть на виплати до кінця цього року. Є ризики, що РФ може вимагати їх раніше терміну, тому що ВВП перейшло дозволену позначку. Тому реструктуризація можлива і необхідна і за російським боргом», – розповідає Устенко.

За його словами, Україна не може відмовлятися від реструктуризації російського боргу. А як показує загальносвітова практика, потрібно починати реструктуризувати всі борги разом.

«Напрями переговорного процесу можуть бути у двох форматах. Перший – збільшення термінів. Замість того, щоб гасити борг, який призначений на цей рік, розтягнути його до 2-5 років. Другий напрямок – європейські бонди. Вони дорогі, ставка по них коливається, якщо не брати російських, від 7 до 8%. Це означає, що кожен рік обслуговування коштує близько 1,5 млрд дол. Саме другим варіантом реструктуризації є зниження відсоткової ставки», – пояснює фахівець.

Багато інвесторів швидше підуть на реструктуризацію, тому, що вони будуть компенсувати колосальні збитки по Україні, що для них вкрай небажано, тому що потрібні додаткові вливання капіталу.

«Основним недоліком є те, що реструктуризація боргу – це технічний дефолт за цими боргами. Це означає, що в України не буде можливості бути гравцем на зовнішніх ринках протягом багатьох років. При такому розкладі перед Україною новий вибір: яким чином фінансувати дефіцит держфінансів?» – підсумував Олег Устенко.

Нагадаємо, що зовнішні кредитори, які контролюють понад 50% суверенних зобов'язань України за єврооблігаціями, об'єдналися і найняли консультанта з групи Blackstone для переговорів з Міністерством фінансів про реструктуризацію боргів.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, домовленість з кредиторами щодо реструктуризації може бути досягнута протягом 2 місяців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: