Чи можна звільнити Авакова та силовий блок уряду? – політолог

Читать на русском

Прем'єр має формальний вплив на деякі силові структури, за іншими закріплені позиції Президента, тому кадрових відставок у силовому блоці не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив український політолог Кость Бондаренко, коментуючи ймовірність загрози відставки силового блоку уряду.

«На моє переконання, якщо кадрові зміни в силовому блоці й будуть, то явно не скоро. Взагалі, за великим рахунком, немає таких обставин, які підштовхнули б до таких звільнень. Є критика – так вона була завжди. Більш вагомим є те, що згідно Конституції зразка 2004 року, до якої ми повернулися, не все залежить від Президента, а Яценюк формально має вплив на ряд силових структур. При цьому Президент не може відправити прем'єра у відставку. Ситуація в тому, що вся середня і низова вертикаль знаходиться в подвійному підпорядкуванні – всі структури влади залежать від того, наскільки можуть знаходити спільну мову прем'єр і Президент», – пояснює Бондаренко.

Якщо проаналізувати кожного з ключових міністрів, то міністр оборони – не під загрозою. У Президента є схильність довіряти Полтораку і, як казав сам Порошенко, це «людина з великим баченням реформування оборонного сектора».

«Генерального прокурора щойно змінили, міністр внутрішніх справ надто тісно повязаний з Яценюком, тому Аваков взагалі поза відставками, голова СБУ взагалі особливо й раніше не піддавався критиці, тим паче, що це теж людина Президента. Найбільше критики все-таки спрямовано на адресу керівника Генерального штабу Муженка, але боюсь, що в даній ситуації Президент не піде на зміни, бо це демонструє слабкість у своєму протистоянні з внутрішніми опонентами. Тому відставок у силовому блоці не буде», – вважає політолог.

Нагадаємо, що військовий експерт Юрій Бутусов написав заяву в Головну військову прокуратуру про порушення кримінальної справи проти начальника Генерального штабу Віктора Муженка. На його погляд, службова недбалість Муженка призвела до особливо тяжких наслідків та зриву бойового завдання.

Нагадаємо, 9 лютого 2015 року генеральний прокурор Віталій Ярема написав заяву про відставку. На його місце призначили Віктора Шокіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: