Квіташвілі може врятувати медицину від стану «коми» – спеціаліст

Читать на русском

Проблема української медицини в тому, що кожен, хто приходив до Міністерства охорони здоров'я, писав свої реформи, повністю перекреслюючи досвід минулого. В результаті, всі роки незалежності медицина в Україні  перебуває фактично «в комі».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів в.о. головного лікаря клініки «Борис» Володимир Воронов, оцінюючи ефективність виконаної роботи міністром охорони здоров'я Олександром Квіташвілі.

«Якщо порівнювати нашу ситуацію з тим, що в Грузії, то реформування медичної сфери там почалось з 1996 року. В Україні всі роки незалежності медицина залишалася поза будь-якими змінами, в стані «коми», якщо порівнювати з медичними термінами. В Грузії кожен, хто приходив на місце попередника, продовжував його діяльність. В Україні кожен новий міністр встановлював свої порядки і писав історію медицини по-своєму. Нинішній міністр Олександр Квіташвілі очолював МОЗ Грузії в 2008 – 2010 роках і в Україні він пропонує прогресивні та логічні речі. Зокрема, спрощення реєстрації медикаментів та лікарських засобів при ввезенні їх в Україну, що означає подешевшання медичних засобів. Ще одним якісним нововведенням є зобов'язання до страхової медицини», – розповідає Воронов.

На даний момент було не так багато часу, щоб остаточно сказати, чи є медицинська реформа, успішна вона чи провальна, але Квіташвілі чи не єдиний, хто останнім часом дійсно проводить реформування галузі і я вважаю його прогресивним.

Водночас директор лабораторії «ДІЛА» Олексій Бабич переконаний, що медицина в Україні асоціюється з «катастрофою».

«Як відомо, за охорону здоров'я тепер відповідає Олександр Квіташвілі. В його планах, щоб українська система охорони здоров'я була заснована на такому принципі, коли гроші йдуть до пацієнта. Держава не фінансує інститути, а фінансує обслуговування, а люди мають вибір. Проте головним фактором (незадовільної медицини – ред.) є тендерні закупівлі і корупція. Боротися в першу чергу потрібно з цим», – розповів спеціаліст.

Підсумовуючи, він наголосив, що в Грузії комплексно на медицинську реформу пішло кілька років, а Україні потрібно мінімум 3 роки.

Медична реформа в Україні буде ґрунтуватися на принципах, згідно яких держава перестане бути монополістом в медицині. За основу Квіташвілі збирається взяти грузинську модель реформування.

Зауважимо, що реформа медстрахування виписана окремим пунктом в коаліційній угоді. Передбачено введення обов'язкового медичного страхування для всіх громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: