Благоустрій Євромайдану за версією МВС

Читать на русском

О 1 годині ночі 11 грудня 2013 року розпочався другий штурм київського Євромайдану внутрішніми військами та спецпризначенцями, що було названо МВС «благоустроєм території». Влада вдруге не виконала свою обіцянку щодо незастосування сили до мирних протестувальників. Чисельність мітингувальників неозброєним оком складала не більше 2 тисяч осіб, бійців було набагато більше.

Чіткими колонами правоохоронці оточили Майдан з боку вулиці Інституцької та Європейської площі. За ними стояли працівники ЖКГ, що прийшли навести порядок на площі. За чутками, комунальниками були переодягнені «тітушки». Опір з боку Європейської практично відразу було зламано, однак на Інституцькій шеренгою стояли опозиційні народні депутати та стримували натиск спецпризначенців, щоб не пропустити на площу важку техніку.

Нардеп Олег Медуниця ліг перед колесами КРАЗу з краном, яким "Беркут" планував розчищати барикаду на Інститутській. Журналіст Тетяна Чорновіл обмоталась тросом, який "Беркут" планував чіпляти до барикад. Невідомий офіцер стояв без верхнього одягу посеред Інститутської, аби не допустити проїзду важкої техніки, закликаючи «Беркут» зупинити атаку, «адже ми один народ». Побито народного депутата Андрія Пишного.

Тим часом, люди зібрались біля сцени, дівчата та жінки зайшли за огорожу. Бійці стали в 5-10 метрах від протестувальників, напруга зросла до максимуму, однак жодних дій спецпризначенці не чинили. Люди співали підбадьоруючі пісні, багато разів звучав гімн, ще частіше зі сцени читали молитви. Напевно, це був найбільш кульмінаційний момент ночі.

В КМДА протестувальники забарикадувалися зсередини, всю ніч там було тихо. Через годину після початку штурму до мітингувальників почали долучатися перші групи киян, що вийшли на підтримку. Напруга дещо спала.

Від початку атака спецпризначенців була досить в’ялою, однак з кожною годиною вона зростала. Близько 3 години ночі з’явилася інформація, що силовики затримали декількох протестувальників, їх тримають і б'ють в автозаках на Європейській площі. Почали бити дзвони у Михайлівському соборі.

Згодом  розпочався штурм Будинку профспілок, поблизу постійно горіли димові шашки. За словами Лесі Оробець, операцією керував той самий Коряк, начальних київської міліції, який взяв на себе відповідальність за розгін Майдану 30 листопада.

Всю ніч зі сцени Майдану виступали народні депутати та активісти, найактивнішою була співачка Руслана. Кияни організували групи взаємопідтримки у мережі Фейсбук для підвозу людей до центру. Згідно з повідомленнями, до Києва вирушили  автомобілі зі Львова. Згодом київські таксисти оголосили, що усіх киян відвезуть на Майдан безкоштовно, а завтра у них - загальнонаціональний страйк! Близько 4 години стало зрозуміло, що мітингувальників більше, ніж силовиків.

Зі сцени Майдану Віталій Кличко заявив: «Після розгону влада загубить останній шанс цивілізовано говорити». Арсеній Яценюк: «Президент плюнув у лице Америці, 28 країнам ЄС, 46 мільйонам українців. Ми просто це не вибачим». Колишня регіоналка Інна Богословська: «Ми їх перестоїмо!»

Представництво ЄС в Україні повідомило, що намагається зв'язатися з компетентними та відповідальними особами з правоохоронних органів, щоб не допустити застосування сили проти мирних громадян.

О 5:30 ранку зібратися на Майдані Незалежності закликав телеканал «1+1», з’явилась інформація, що американський посол збирається провести переговори з українськими опозиціонерами.

О 6 годині запрацювало метро, киян в черговий раз закликали вийти на Майдан. Голова штабу Андрій Парубій заявив, ситуацію стабілізували на всіх барикадах. О 6:30 США оголосили обурення діями української влади. О 6:40 Тарас Чорновіл зі сцени покаявся за лояльність до влади, каже, що вчасно не розгледів.

"Мы живем, под собою не чуя страны" – описав українську владу російський журналіст Євгеній Кисельов.

Ніч закінчилася, настав ранок, Київ сходиться на Майдан. Очевидно, що подальша доля України вирішуватиметься в переговорному режимі, однак ситуація залишається напруженою. «Беркут» не відступає. Сподіваємося, що українці вже зробили достатньо жертв для цієї революції.

В будь-якому випадку найважливіше, що демонструє Євромайдан – це воля і здатність українців переходити від слів та обговорень до дій та взаємопідтримки. Воля громадян, а не вітчизняних політиків та влади, в традиціях яких чітко прослідковується особисто-кон’юнктурна складова та нездатність дати людям головне – об’єднуючу ідею та план дій на шляху до втілення цієї ідеї.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: