Які зміни для українців підготував оновлений Бюджет? – експерт

Читать на русском

У зв'язку з тим, що залишається декілька днів до того, коли МВФ має прийняти рішення стосовно надання коштів Україні, особливої критики Бюджету не було.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт РПР Ілля Несходовський, коментуючи внесення змін до Бюджету на 2015 рік.

«Дані зміни є необхідними для виділення коштів МВФ. Тому РПР намагався особливо не критикувати зміни, які пропонує уряд. Зокрема, те, що може покращити економіку країни:

1. Можливість «Нафтогаза» вимагати у боржників борги перед ним. На сьогоднішній день у «Нафтогаза» є велика кредитна заборгованість, що призводить до того, що потрібно робити емісію грошей.

2. В цілому є вирівнювання ситуації по співвідношенню між звичайними пенсіонерами та пенсіонерами, які отримують спецпенсії. Зокрема, це прокурори, податківці, судді, держчиновники. Ці категорії мали можливість працюючи на своїх посадах одночасно отримувати і пенсії.

Наприклад, прокурор, якщо  він почне працювати з 18 років відповідно до чинного законодавства міг оформити собі пенсію уже в 38 років. Його загальний стаж має складати 12 років, 10 з яких на прокурорській посаді.

3. Підвищено ренту, що покращить ситуацію з надходженням до Бюджету.

4. Прийнято закон щодо відповідальності власників і топ-менеджерів. На сьогодні вони виводять капітали з активів банку і після того, як банк уже спустошений, залишають його державі. При тому, що власники продовжують володіти статками, які виведені з банків, що ними вони володіли.

5. Закон №1863 щодо покращення детенізації заробітної плати. Закон був прийнятий ще в грудні, але він мав запобіжники. Зокрема, це збільшення мінімальної заробітної плати в розмірі 3 600 грн. Це стосується і мінімального соцвнеску 700 грн, який має сплачуватись за кожного працівника. Ці норми були прибрані, що дозволить вивести зарплати з тіні.

«Крім цього, було збільшено ВВП, збільшення самої інфляції до 27%, очікується збільшення девальвації, виділено 12 млрд грн на компенсацію малозабезпеченим громадянам, які не можуть платити внаслідок підвищення тарифів», – розповідає експерт.

Разом з тим, РПР пропонував зменшення видатків Держбюджету. Ті видатки, які зменшились, зменшені на незначні суми. РПР пропонував провести реформу держслужби та зменшити кількість депутатів.

Також було запропоновано розділити держвидатки на 3 групи:

    1. Видатки, які не можна зменшувати в жодному випадку – військовим, малозабезпеченим;

    2. Забезпечення основних функцій держави;

    3. Видатки, які можна скоротити у випадку посилення військових дій, економічної кризи.

Нагадаємо, вчора, 2 березня 2015 року Верховна Рада прийняла зміни до Державного бюджету на 2015 рік. За прийняття в цілому законопроекту проголосували 273 депутати.

Хоча, раніше нардеп від фракції «БПП» Микола Томенко заявляв, що парламент не буде голосувати за зміни до Бюджету, якщо не буде врахована підтримка охорони здоров'я, освіти та індексація пенсій і зарплат.

При цьому, міністр фінансів Наталія Яресько зазначала, що аби отримати кредити від МВФ, Україна має кардинально «перекроїти» Держбюджет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: