Яценюк сам провокує свою відставку – політик

Читать на русском

Відставка Яценюка стане фактом, коли парламент визнає, що у нас у нас країна парламентсько-президентська, а не прем'єрсько-президентська.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив український політик, екс-народний депутат Тарас Чорновіл, даючи оцінку 100 днів роботи ВРУ та коментуючи можливу відставку Яценюка.

«Що стосується Верховної ради, то є дуже багато речей, якими можна дорікнути. Але при всьому цьому, за цей перші 100 днів діяльності можна виділити й позитиви. Це вперше, коли за всю історію України ми маємо Верховну Раду, яка є україноцентричною в своїй абсолютній більшості. Навіть опозиційні фракції не можуть собі дозволити бути антиукраїнськими. По-друге, вперше за всю історію України – це парламент не кон'юнктурний, а євроцентричний. По-третє, парламент призвів до оновлення політичних еліт. В парламент прийшло чимало нових людей, що само собою привело до кризи некомпетентності», – розповідає Чорновіл.

Головна проблема в тому, що в парламент потрапило багато людей, які вірять в свою геніальність, але ця віра абсолютно не відповідає їхньому реальному стану інтелекту.

«Що стосується проблем, то вони в ключі відносин парламент – уряд. Президент зараз за Конституцією відповідає за національну безпеку й, в принципі, йому не до парламентських баталій. Недолік в тому, що уряд зараз виявився урядом меншості. Уряд чітко підтримують лише фракції «Народного фронту», «Батьківщини» та «Радикальної партії». Фракція «Самопомочі» фактично стала реальною опозицією у самій владі всередині. На цьому фоні уряд, який підтримує чоловік 70, що неймовірно мало, має працювати на іншому тоні з парламентом, аніж шантаж», – вважає політик.

Я маю на увазі приклад з прийняттям Бюджету, коли сказали – або катастрофа, або голосуйте. МВФ – це не та організація, яка вночі буде розглядати наші документи, знаючи, що нам потрібні від них кошти.

«Парламент має зрозуміти, що у нас країна парламентсько-президентська, а не прем'єрсько-президентська. Коли це буде визнано, питання відставки Яценюка стане фактом. На моє переконання, виходячи з інтерв'ю Яценюка ЗМІ, можу сказати, що Яценюк – хороший актор, але він не вміє приховувати окремі емоції. У його виступі були прощальні нотки. Мені здається, що він уже сам хоче, щоб його «пішли». Щоб проблеми впали на когось іншого. Він вже затримався на посаді, а більше 9 місяців на жодній з посад він не був, бо він розуміє що настали реальні проблеми», – аналізує Чорновіл.

З літа МВФ не сприймає Яценюка, як реформатора і реакція на нього є негативною. З інтерв'ю було відчуття, що це прощальний виступ. Яценюк ніби провокує свою відставку сам.

Зазначимо, нещодавно народний депутат України Віктор Балога заявив, що Яценюк має сам піти у відставку.

«Уряд Яценюка кожну родину в цій країні перетворив на камікадзе. Прем'єр має сам і по-доброму попроситися у відставку. Бо вважати, що нинішній курс є виключно «заслугою» Гонтарєвої – це щонайменше наївно. Так само, як і наївно вважати, що зміна лише голови Нацбанку вплине на ситуацію», – наголосив Балога.

За деякими даними, відомо, що Президент в першу чергу незадоволений роботою уряду і провів переговори з фракціями, на яких погодив відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і всього Кабінету Міністрів уже на наступному пленарному засіданні Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: