Чи варто чекати стабілізації курсу – дискусія від «Слова і Діла»

Читать на русском

Вчора, 26 лютого система народного контролю «Слово і Діло» провела другу закриту експертну дискусію на тему: Політика «піке» національної валюти або коли НБУ відповість за власні прорахунки?

Серед її учасників були відомі економісти та спеціалісти в сфері фінансової і валютної політики: Борис Кушнірук, Анатолій Гулей, Євген Невмержицький, політтехнолог та бізнес-тренер Владислав Вавілов, адвокат Олександр Готін, політологи Василь Мокан, Олександра Решмеділова, Олексій Якубін, Петро Жижиян, Олександр Радчук та інші.

Що саме думають експерти з приводу того, коли варто чекати стабілізації курсу гривні до долара, і на якій позначці він застигне, пропонуємо вам ознайомитись, прочитавши стислі тези бліц-опитування учасників дискусії.

Економіст Борис Кушнірук

«Для того, щоб утримати курс, необхідні три складові. По-перше, щоб у НБУ з'явились ресурси, аби він не блефував. Для того, щоби у НБУ зявились кошти, необхідна співпраця з МВФ. Друге – це початок кардинальних реформ, коли все суспільство та іноземці починають бачити, що реформи розпочались. Cкорочення видатків бюджету, зменшення його неприпустимо великого дефіциту. І нарешті третє – спільна позиція НБУ та уряду щодо їх рішучості забезпечити курс на рівні 20 – 22 грн за долар, в тому числі здійснюючи тиск на олігархів, аграріїв та металургів, які є очевидними гравцями, що зацікавлені у знеціненні гривні».

Політолог Василь Мокан

«До ухвалення змін до Державного бюджету ситуацію будуть штучно утримувати. Принаймні для того, щоб вона не набирала критичних масштабів, хоча й так зараз зрозуміло, що дії влади і НБУ запізнілі. Стосовно того, на якій позначці може зупинитись, я думаю, якщо і буде якесь укріплення гривні, то воно буде незначним. Хоча до отримання траншу МВФ ситуація не стабілізується. Напевно, з огляду на це навіть наші керівники держави не беруться прогнозувати щодо того, яким буде курс завтра».

Політолог Александр Радчук

«Прогнозувати те, коли стабілізується курс за таких коридорів, дуже важко. Погоджуюсь в тому, що ключовим чинником буде питання, чи отримаємо ми запозичення. Але я думаю, що лихоманка курсу валют буде продовжуватись ще довго».

Адвокат Олександр Готін

«НБУ, судячи з усього, не має чіткої правової стратегії стосовно владнання ситуації з курсом. Зранку приймається один нормативний документ, потім – інший. І навіть ті заборонні заходи, які застосовуються, з правових позицій є доволі умовно законними. Тому, поки не буде чіткої стратегії, в тому числі із передбаченням критичних ризиків, прогнозуванням певних нестандартних ситуацій та врегулювання їх в правовому плані, істотно ситуація не зміниться».

Голова правління Української Міжбанківської Валютної біржі Анатолій Гулей

«Ситуація з курсом – абсолютно спланована дія. Нас свідомо заводять в коридор 20 – 30 грн за долар, де і хочуть залишити. Шансів спуститися нижче у нас немає. Вище 30 грн за долар не дозволять.

Насправді, ті інтервенції, які робить національний банк, вони не синхронні до тих домовленостей, які були в Адміністрації Президента. Чекаємо, що буде завтра (ред.: сьогодні). Адже завтра день, в моєму розумінні, коли середня ланка НБУ нарешті зрозуміє, чого від них хоче Гонтарєва. Бо поки вони не розуміли тих вказівок, яких вона давала. По крайній мірі, з'явиться якесь розуміння, що треба робити і в понеділок у нас буде більш-менш зрозумілий і стабільний курс».

Політолог Петро Жижиян

«Насправді, курс може стабілізуватись, коли відновиться довіра до дій уряду і НБУ. Відновлення цієї довіри можливе з відставкою Гонтарєвої, оскільки оцінка роботи головного регулятора дуже неоднозначна як в експертному середовищі, так і серед інвесторів. Коли приймаються такі непослідовні рішення, це негативного впливає на довіру. Що ж стосується безпосередньо позначки, на якій стабілізується курс, думаю, що це буде після прийняття позитивного рішення зі сторони МВФ».

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький

«У критичній кризовій ситуації Президент, і преса це відобразила, сказав «я наказую» на адресу Голови Національного Банку України. Звертаємось до Конституції, закону «Про національний банк» і розуміємо, що це є пряме порушення законодавства, бо НБУ є незалежним державним органом, якому ніхто не може наказувати. Президент може ініціювати звільнення з посади Голови НБУ. Керівництвом НБУ було допущено ряд грубих порушень Законодавства України, за які мають нести особисту відповідальність посадові особи. Крімінальна відповідальність відноситься виключно до особи. Міру відповідальності має визначити слідство. Щодо професійних якостей Голови НБУ висловлювалось багато фахівців з банківської справи і я особисто можу підтвердити, що ряд її заяв і дій суперечать не тільки об'єктивним економічним законам, а й здоровому глузду, що також має негативні наслідки для банківської системи держави, і само по собі негативно впливає на стабільність гривні. Залишати далі на посаді таку голову центрального банку складає суттєву економічну небезпеку. Щодо впливу на надання чергового траншу МВФ, який дуже потрібен для стабілізації банківської системи, то, напевно, фонд з розумінням поставиться до зміни Голови НБУ, на фахівця відповідного рівня зараз, ніж це відбудеться після надання суми кредиту».

Політолог Олександра Решмеділова

«Відповідальність за те, що відбувається з курсом валют, лежить персонально на одній персоні – Валерії Гонтарєвій. Однак всі ми розуміємо, що Гонтарєва – це квота Президента. А це ще раз доводить те, що Петро Олексійович вчергове допускає кадрові прорахунки. Відтак можемо констатувати, що це наслідок певного кадрового голоду та відсутності професійної команди, яка могла б відповідати тим кадровим призначенням, які сьогодні є».

Політтехнолог, бізнес-тренер Владислав Вавілов

«Треба відповісти, що в нашому розумінні – стабільний курс. Це 10, 20, 30 грн і хто нам може його сказати. Друге питання – я сумніваюсь, що Гонтарєву звільнять. Адже окрім економічної складової, її посада – це ще й результат політичних ігор. Адже Гонтарєва – це лише обкладинка, верхівка айсбергу. Але я впевнений, що там відбувається більш серйозна гра з рефінансуванням, певними моментами кредитування, певним перерозподілом, в тому числі і в банківській системі. Я, звичайно, сподіваюсь, що курс стабілізується, але на якій саме позначці і в які строки – сказати важко».

Політолог Олексій Якубін

«Скажу політекономічний погляд. Так як Національний банк у нас не виконує функцію регулятора, то у нас немає ніякого ринку пов'язаного з курсом валюти. Є кулуарні домовленості. Тому курс може бути насправді будь-яким. Як ці кулуарні домовленості вирішать, так і буде. Пояснення, вкотре наголошу: відсутність ринку через відсутність регулятора. А Нацбанк фактично самоусунувся від відповідних дій».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: