Ставицький без надії сподівається

Читать на русском

Через декілька днів в після початку протестів у Києві міністр енергетики Едуард Ставицький запевнив, що в 2014 році ціна на газ для України знизиться на 10-15%. При цьому він висловив переконання, що зниження буде досягнуто завдяки переговорам з російською стороною. Абсолютно необґрунтованій обіцянці Едуарда Ставицього передувала схожа заява Миколи Азарова: «Зараз така обіцянка (щодо зміни умов контракту з «Газпромом»), за великим рахунком, є».

Разом з тим, за повідомленнями самого «Газпрому», жодних домовленостей щодо зниження ціни на газ для України не існує. Більше того, «Газпром» заявляє, що «Нафтогаз» йому винен близько 1 млрд. дол. за поставки газу в серпні. Погашення мало б відбутись до 7 грудня, однак блокування роботи уряду стало причиною затримки виплат.

Які міркування надихнули міністра заявити про суттєве зниження ціни на російський газ для України нам не відомо. Однак цікаво, що раніше він обіцяв домогтися зниження цін на російський газ до початку опалювального сезону.

8 жовтня 2013 року президент Росії Володимир Путін справді повідомив, що «Газпром» почав закачувати газ в українські підземні сховища за ціною 260 дол. за тисячу кубометрів. Однак очільник Російської Федерації не уточнив, кому саме з українських імпортерів робиться знижка. Нагадаємо, що російський газ купує не лише НАК "Нафтогаз", а й компанія "Ostchem" (Кіпр, власник - Дмитро Фірташ). На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, знижка поширюється лише на компанію Дмитра Фірташа.

Загалом динаміка виконання газових обіцянок влади, а тим більше, самого очільника Міненерго, залишає бажати кращого. Серед 76 даних ним обіцянок виконані лише 10, а загальний рівень відповідальності склав тільки 13 %.

Показовою, зокрема, є ситуація з підписанням договору про реверсні поставки газу зі Словаччини. На сьогодні міністр обіцяє підписати даний договір до кінця поточного тижня. Раніше він обіцяв підписати угоду зі словаками до 15 травня, згодом до 20 червня, потім до 4 липня, кінця вересня і, нарешті, до кінця року.

Разом з тим відомо, що російський «Газпром» активно протистоїть підписанню даного договору, словаки не хочуть загострювати стосунки з газовим монополістом, а європейська сторона займає традиційно нейтральну позицію в конфлікті.  Іноді складається враження, що обіцянку продовжити переговори міністр інтерпретує як обіцянку підписати договори.

Схожа ситуація склалася й з договором про видобуток вуглеводнів на Шельфі Чорного моря з компанією ExxonMobil. Едуард Ставицький підписує його вже більше року. Спочатку міністр обіцяв підписати договір в першій декаді грудня 2012 року, згодом в лютому поточного року, потім у вересні, жовтні і листопаді. На сьогодні договір з ExxonMobil так і не підписано. Замість цього 27 листопада Ставицький підписав угоду з видобутку газу на даній ділянці з італійською компанією Eni та французькою Electricite de France (EDF).

Незавершеними «висяками», що лежать на міністрі енергетики, залишаються будівництво горезвісного LNG-терміналу, вирішення проблеми простроченої заборгованості перед російським «Газпромом», налагодження реверсних поставок газу з Румунії, будівництво заводу з виробництва ядерного палива та модернізація української ГТС. Всім цим питанням Едуард Анатолійович присвятив немало своїх обіцянок з часу отримання посади міністра енергетики в грудні минулого року, реалізацію багатьох із них уже встиг провалити.

Разом з тим, сподіваємось, що раптові та витримані заяви міністра колись таки будуть реалізовані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: