Влада продовжує годувати обіцянками про зниження ціни на газ

Читать на русском

Спроби підписати нову угоду про ціну на газ

Нещодавно в Ялті відбувся черговий щорічний саміт, на якому обговорювалися перспективи членства України в асоціації з ЄС, а також проблеми в газових відносинах з Російською Федерацією. Незважаючи на трирічне перебування В. Януковича і його команди при владі, газовий конфлікт, як і раніше, залишається невирішеним, а уряд не може надати гідних аргументів у переговорному процесі.

На початку 2011 року Прем'єр-міністр М. Азаров заявив, що Україна продовжить переговори про зниження ціни на газ і створення тристороннього підприємства з експлуатації української ГТС з російською стороною. Кількома місяцями пізніше Міністр палива та енергетики Ю. Бойко уточнив, що Україна і Росія підпишуть нову газову угоду до кінця літа цього ж року.

Переговори з Росією були проведені, але, на жаль, безрезультатно. Тоді ж Прем'єр повідомив, що Україна розраховує завершити роботу з перегляду газових контрактів до кінця жовтня, проте навіть до наступної весни реалізувати задумане не вдалося. М. Азаров вкотре констатував факт, що Україна купує газ за найвищою ціною в Європі.

У той же час, обговорюючи перспективи 2012 року, народний депутат М. Чечетов зазначив, що газовий договір буде скоректований і за підсумками першого кварталу значна частина фінансового ресурсу буде спрямована в регіони. Станом на кінець серпня ніякі домовленості про зміну ціни на газ укладені не були. Його колега по Парламенту Ю. Мірошниченко пригрозив, що Україна звернеться до міжнародного суду, якщо Росія відмовиться вести переговори з перегляду газової угоди. Відстоювати в судовому порядку зниження обсягів закупівлі газу у російської компанії "Газпром" мав намір і Міністр палива та енергетики Ю. Бойко.

На сьогоднішній день М. Азаров, як і раніше переконаний, що владі вдасться добитися зниження ціни на російський газ до економічно обґрунтованого рівня і вже в поточному році в результаті переговорів з російським "Газпромом" контракт буде переглянуто. Міністр закордонних справ Л. Кожара, народний депутат П. Порошенко також пообіцяли зробити все від них залежне, щоб якомога швидше домовитися з російською стороною, а Міністр енергетики та вугільної промисловості Е. Ставицький поставив завдання домогтися зниження ціни на газ до початку опалювального сезону. Що ж ... чекати залишилося недовго.

Газовій війні не бувати?

У 2011 році Прем'єр-міністр М. Азаров, Глава Адміністрації Президента України С. Льовочкін, народні депутати Л. Кожара і П. Порошенко, Голова Верховної Ради В. Литвин - всі як один стверджували, що чинний уряд України не допустить газових воєн з Росією на зразок тих, які виникали у 2006 і 2009 роках. Дійсно, взимку 2011-2012 рр. газової війни між Україною та Росією не було. Лише в лютому виникла незначна суперечка, коли європейські споживачі у зв'язку з сильними морозами збільшили споживання газу, а "Газпрому" не вдалося вчасно задовольнити ці потреби. Проте дана ситуація не призвела до погіршення відносин між двома країнами.

У березні 2013 року Міністр закордонних справ Л. Кожара запевнив, що між Україною і Росією чергової газової війни не буде, адже в українських підземних сховищах накопичено достатньо газу.

 Скорочення імпорту газу

Оскільки перегляду газового договору і, як наслідок , зниження ціни на газ добитися не вдалося, з метою економії коштів уряд направив свої зусилля на скорочення обсягів закуповуваного російського газу і на диверсифікацію джерел надходження блакитного палива. Як і обіцяв в 2012 році В.Янукович, Україна почала активний пошук альтернативних постачальників газу - ведуться переговори з Катаром, Румунією, Словаччиною. Крім того, були досягнуті домовленості з імпорту газу з Польщі та Угорщини.

У 2011 році Микола Азаров заявив, що протягом найближчих років Україна зменшить обсяги закупівель російського газу в три рази. За прогнозами Юрія Бойка, в 2012 році імпорт повинен був скоротитися до 27 млрд. куб. м., а через п'ять років - скоротиться до 12 млрд. куб. м на рік.

У зазначений період Україна імпортувала з Росії 32,5 млрд. куб. м природного газу. У порівнянні з попереднім роком обсяг імпорту був скорочений на 12,3 млрд. куб. м (або 27,46 %).

У 2013 році споживання газу, отриманого з Російської Федерації, не повинно перевищити 27 млрд. куб. м, а протягом найближчих років обсяг закупівлі скоротиться до 17-20 млрд. куб. м.

 А поки керівники країни наполегливо продовжують давати «газові» обіцянки, простим громадянам залишається сподіватися, що обіцянки Президента не підвищувати тарифи на комунальні послуги для населення, якщо не вдасться домовитися з Росією про зниження ціни на газ, не залишиться порожнім звуком. І , звичайно ж, продовжуємо сподіватись, що не буде забуте передвиборче гасло Партії регіонів про те, що Україна, нарешті, стане незалежною від імпорту енергоносіїв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: