Гроші від МВФ: бути чи не бути? Думки експертів

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» опитала експертів з економічних питань, аналітиків та українських політологів, чи дійсно існує загроза, що Україна не отримає траншу від МВФ.

Економіст Борис Кушнірук вважає, що інформація про те, що Україна не отримає кредиту МВФ – залякування.

«Це скоріше замовлена інформація, не виключено, що Росією, як своєрідна «лякалка» для українців. Насправді рішення приймають лідери західних країн. Перший транш ми точно отримаємо. Захід не зацікавлений в хаосі та дестабілізації країни. При цьому, якщо МВФ відмовиться, то це вимушені будуть робити західні країни. Тому зручніше, якщо це буде МВФ», – розповідає Кушнірук.

При цьому, політолог Руслан Бортник пояснив, що МВФ може відмовити Україні в наданні кредиту в березні за чотирьох обставин:

Неприйняття змін до Держбюджету на наступному тижні;

Посилення бойових дій на Сході;

Невиплата авансу за російський газ (МВФ не хоче, щоб їх гроші пішли на газові борги);

Критичне падіння курсу нацвалюти до 40 грн і більше.

«На даному етапі вірогідність надання кредиту оцінюю в 40%», – аналізує Бортник.

Економічний експерт Юрій Буздуган впевнений, що МВФ може відмовити Україні в наданні коштів.

«Це виключне право Міжнародного валютного фонду, тому що фактор воєнних дій залишається незмінним. Вже були випадки, коли МВФ відмовляв в подібних ситуаціях. Тому я не виключаю такого повороту подій, але якщо МВФ буде чекати закінчення війни на Сході, тоді нічого хорошого нас не чекає. Без грошей МВФ Україна змушена буде оголосити дефолт з непередбачуваними наслідками», – вважає Буздуган.

Водночас старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь переконаний в протилежному і наполягає, що кредит МВФ Україна отримає.

«Між владою України та МВФ підписано меморандум, в якому зазначено коли і скільки грошей отримає наша країна. Крім того, там чітко окреслено, що має зробити для цього уряд та пріоритетними є економічні питання. Це певні показники інфляції, збільшення соціальних тарифів, реформи та ухвалення змін до бюджету. Воєнний фактор залишається безперечно, але гроші ми не отримаємо не через черговий обстріл терористів, а якщо до березня не буде змін в Бюджеті», – пояснює Жолудь.

Підсумовуючи, політолог Віктор Небоженко вважає, що МВФ вимагає лише реформ, тому що розуміє, що Росія не зупиниться.

«Якби в цій інформації було, що МВФ під тиском Путіна відмовляє Україні в фінансових резервах тоді, можливо, що це достовірно», – резюмує Небоженко.

Раніше повідомлялося, що МВФ планує виділити Україні 17,5 млрд дол. кредиту протягом 4 років. В цілому Україна отримає близько 40 млрд дол.

Відомо, що Міжнародний валютний фонд може прийняти рішення щодо надання Україні кредиту вже 11 березня. Арсеній Яценюк заявив, що планує використати ці гроші для стабілізації фінансової ситуації в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: