Експерт: оренда портів – корупційна схема виведення держактивів

Читать на русском

Виведення портів із переліку стратегічних підприємств може бути простою передачею портів тим, кому це необхідно й вигідно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, коментуючи повідомлення, що порти України можуть бути виведені зі списку стратегічних об'єктів з метою подальшої приватизації.

«Перш за все, виведення портів із переліку стратегічних підприємств – це державний інтерес, який полягає у нових податках, у надходженні коштів. Тому більшою мірою це стосується лобіювання в уряді. Невизначеним є питання ренти, тобто обсягу грошей, які держава буде стягувати з порту. Це має бути прораховано детально. Саме тут криються основні корупційні загрози, на мій погляд, тому що це сірі схеми виводу грошей», – розповідає Ганущак.

При цьому, експерт наголошує, що якщо буде оренда, це всього лише форма отримання доходів з активу держпідприємства.

«Саме оренда найчастіше використовується як спосіб прихованого виведення державних активів, щоб потім у майбутньому перепродати інвесторам через заставу, наприклад. Взагалі те, що планує проводити Мінінфраструктури, може бути просто передачею портів тим, кому це вигідно, тим паче, знаючи наше законодавство, то оренда і прихована приватизація – речі дуже тотожні», – вважає він.

Нагадаємо, 10 липня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію. Раніше міністр економічного розвитку Павло Шеремета обіцяв скоротити державний сектор економіки.

Крім цього, в Кабміні повідомляли про скорочення списку об’єктів, що не підлягають приватизації, із 1500 до 300. В рамках цього запроваджується механізм міжнародного аудиту всіх державних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: