Доходу від продажу валюти в Бюджеті-2015 року не буде – експерт

Читать на русском

Якщо політика уряду не зміниться, то курс може бути в рази більший ніж зараз і остаточного варіанту Держбюджету не буде, тому що не буде стабільної економічної ситуації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів відомий економіст Олександр Савченко, коментуючи внесення змін до Бюджету на 2015 рік.

«Маю великий сумнів, що це кінцевий варіант Бюджету. На моє переконання, 3 місяці максимум, а потім знову буде необхідність переглядати Бюджет, за умови, що така політика буде продовжуватись надалі. Зараз по причині отримання допомоги МВФ його приймуть, хоча кожна з партій при цьому буде висловлюватись, що не враховано якусь норму й тому подібне. Взагалі справа не в змінах до Бюджету, а в його суті. 

Ціль Бюджету-2015 – максимальне підвищення всіх тарифів та скорочення всіх пільг», – вважає Савченко.

Крім того, за його словами, «чорний» валютний ринок процвітає і валютний сектор економіки повністю в тіні, що негативно відзначиться на Бюджеті. 

«Податок, який запланований від продажу валюти в Бюджет, має бути відмінено зовсім. Зрозуміло, що офіційний продаж валюти падає стрімко. Продавці валюти будуть продавати її «мінялам», тому що це вигідніше і покупцям є сенс купувати її на «чорному» ринку. Гадаю, що надходження, які заплановані від збору продажу валюти, в Бюджет не потраплять», – аналізує він.

Нагадаємо, в Україні введено ставку збору на продаж валюти в касах банків у розмірі 2%.

Зазначимо також, що, як показує статистика офіційних курсів валют країн СНД, за рік ослабли всі валюти, крім азербайджанського маната. У трійці антилідерів – гривня (девальвувала на 98%), а також рублі РФ і Білорусі (93% і 55%).

За деякими даними, враховуючи покупку валюти на «чорному» ринку, гривня знецінилась майже на 200%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: