Експерт: Інфляція в 26% в Бюджеті – нова межа виживання для населення

Читать на русском

«Радикальна партія», «Опоблок» та інші фракції будуть критикувати зміни до Бюджету, але аргументуючи, що Бюджет узгоджено з МВФ, його приймуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський, коментуючи внесення Кабміном змін до Бюджету.

«Зміни, які зараз запропоновані урядом, абсолютно несуттєві. 

Вони лише уточнюють прогноз інфляції та девальвації. Наприклад, інфляція збільшена з 13 до 26%, що вже є межою виживання для населення. Також врахована девальвація й збільшена до 21 гривні. 

Внаслідок цього відбувся перерахунок окремих статей. Не більше того. Уряд просто приводить у відповідність до нового курсу видатки і надходження», – пояснює експерт.

За його словами, противниками змін до Бюджету будуть «Радикальна партія», представники «Самопомочі» та, ймовірно, «Батьківщина» та «Опоблок». З боку цих партій можуть бути критичні зауваження, але, незважаючи на це, законопроект буде прийнято.

«Враховуючи те, що уряд буде наголошувати, що дані зміни узгоджені з МВФ та є частиною виконання програми МВФ, зміни будуть прийняті. Але це не означає того, що це остаточний варіант Бюджету. 

Ті показники, що закладені сьогодні до Бюджету, не враховують багато ризиків. Зокрема, продовження падіння економіки. Уже станом за січень 2015 року ми маємо невиконання Держбюджету помісячно», – вважає спеціаліст.

Як відомо, голова парламентської фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко в ефірі телеканалу «Інтер» у неділю, 22 лютого, вже заявив, що саме прийняття Бюджету було помилкою і їхня партія проти такого Бюджету. На його думку, Бюджет був написаний під диктовку Міжнародного валютного фонду, а зміни, які намагаються сьогодні провести, ще більше погіршать людям життя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: