Чому курс гривні падає? Думка експерта

Читать на русском

Член українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран розповів в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», чому курс гривні продовжує своє падіння.

За його словами, за останній тиждень (період з 13 по 20 лютого ред.) негативний тиск на курс гривні зробило кілька факторів.

«По-перше, це дані про зниження ВВП у четвертому кварталі 2014 року по відношенню до четвертого кварталу 2013 року в розмірі більше 15%. Опублікована інформація виявилася неприємним сюрпризом для більшості учасників ринку і внесла певні корективи в розрахунки впливу фундаментальних показників на курс гривні», – розповідає фінансовий аналітик.

Другим фактором, він називає негативні дані про падіння промвиробництва в січні 2015 року. Третім – значний обсяг ліквідності банківської системи, які НБУ не зміг обмежити через тривалий відток депозитів і необхідності рефінансувати банки.

«Зазначені фактори дають розуміння того, що ситуація в економіці України розвивалася за сценарієм гірше очікуваного, і саме цей сценарій зараз призводить до подальшої девальвації гривні. Ринок і НБУ перебувають в очікуванні рішення МВФ щодо виділення Україні 17,5 млрд дол. США. Офіційне рішення може додати впевненості НБУ і гравцям ринку, – продовжує він, – А поки ми спостерігаємо закономірну ситуацію, коли при падінні економіки обсяг грошової маси не зменшується і на піку недовіри до банків більшість учасників ринку вибирають долари США як безпечну гавань для грошей для угод або заощаджень», – резюмує Віталій Шапран.

Нагадаємо, за період з 13 по 20 лютого середньозважений курс гривні на міжбанку знизився з 25,91 до 28,03 грн за долар. А Національний банк України 20 лютого в порівнянні з попереднім банківським днем знизив курс гривні на 50 копійок – до 27,85 грн/дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: